Пловдивският владика: Да ме наричате „лидер в духовността” - колко кощунствено звучи това за мейнстрийма

Дядо Николай и Мая Манолова се окичиха с Почетния знак „Стефан Стамболов”, раздаван от Библиотекарите

Видната русофилка проф. Шаренкова връчва наградата на дядо Николай

Видната русофилка проф. Шаренкова връчва наградата на дядо Николай

Институтът по лидерство към УниБИТ, известен като Библиотекраския раздаде за пореден път Почетния знак „Стефан Стамболов”. Негови носители тази година са Пловдивският митрополит Николай и омбудсманът на Република България Мая Манолова. Двамата са номинирани за личен лидерски принос към българската духовност. 

"Лидерът е точният човек в точното място. Тази година на точното място и в точното време бяха тези двама лауреати –Пловдивският митрополит Николай и Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова" посочи проф. Димитър Иванов мотивите на селекционна комисия за избора на носителите на приза. Церемонията се състоя в Народната библиотека в присъствието на духовници, общественици, преподаватели, научни дейци, военни. Отличието се присъжда от 12-години, а сред носителите му са били: президентите Жельо Желев, Георги Първанов, лидерите на ВМРО – Красимир Каракачанов и на ДПС – Ахмед Доган, столичният кмет Йорданка Фандъкова, пловдивският кмет Димитър Николов, българските патриарси Максим и Неофит, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Светлин Русев.

След като прие наградата митрополит Николай разкритикува в словото си суетата, обяснявайки, че я намира за вредно и опасно качество.
„Ние, православните християни, дефинираме гордостта като грях и то смъртен. Да приема, а още повече да повярвам, че съм „лидер в духовността” или „духовен лидер” означава безвъзвратно да изпадна в този грях, което е стъпка към погубването на душата. Това, разбира се, аз не мога да си позволя”, обяви патетично духовникът.

Той призна, че имал сериозни колебания да вземе тази награда, защото бил един от най-критикуваните хора в България.
„Няма мое действие или изказано от мен мнение, което да не е било обругано, похулено, осмяно и в най-добрия случай отминато с пренебрежение. Поради тази причина се притеснявам, дали приемайки да бъда тук сред вас, дори само с присъствието си, няма да хвърля сянка върху вашето събитие? Да наричате митрополит Николай „лидер в духовността”! Представяте ли си колко кощунствено звучи това за мейнстриймът- общото течение на идеологията, която императивно налага на обществото своите оценки, включително за неща, които не разбира? Отсега предчувствам критиките, които ще се изсипят върху нас утре”, предрече владиката.

Той се спря и на личността на Стефан Стамболов, обвявайки, че това е държавникът, на когото в най-голяма степен дължим изобщо съществуването на „Третата българска държава. Ясно е, че неговият жизнен път и особено годините, през които той почти еднолично е държал кормилото на България са изпълнени със светлини, но и със сенки. Историческата наука проявява известна търпимост към недостатъците на държавните дейци, когато посмъртно делата им са се оказали полезни за общонародното дело и националните интереси, такива, каквито светската историческа наука ги разбира. Неговата мъчителна смърт е изкупила голяма част от греховете му. Бог да го прости”, двусмислено обясни владиката, оставайки съмнението, че именно с противопоставянето на Русия и търсене на независимост от нея са свързани  „греховете” му. 

За пореден път връчването на наградите посветени на големия държавник са доказателство, че те се раздават от отявлени русофили на други русофили, опитващи с цялата си дейност да докажат преклонение и вярност към властта в Кремъл. Това категорично не са били идеалите и въжделенията на големия патриот и държавник, но в постоталитарна България реалността е функция на иронията.