Плашат с убийство католическия свещеник Паол Кортези

Не ме е страх, аз съм достоен човек и спазвам законите на България, казва духовникът

Известният католически свещеник в Белене Паоло Кортези е получил вчера анонимни телефонни заплахи за живота си. Това потвърди той пред Faktor.bg. Имало е и закани, че католическият храм в града, в който служи ще бъде запален, допълни Кортези.

Уведомих веднага МВР и ДАНС, вчера дори прекъснахме литургията. Благодарен съм на органите на реда за адекватната им и бърза намеса, вярвам, че обективно ще изяснят проблема, срещам подкрепа и разбиране от тяхна страна, казва Кортези.

Той предполага, че заплахите са заради четеричленно сирийско семейство, което е приютил от една седмица.

Тези хора не са нелегални бежанци, имат всички редовни документи за пребиваване в България, а пристигането им в Белене е съгласувано с Държавната агенция за бежанците. Семейството е интелигентно, почтено, знаят езици, искат да останат в България и да се иинтегрират казва духовникът. Срещу настаняването им в Белене обаче се възпротивява общинският съветник Красимир Тодоров, който е лидер на местната коалиция „Патриоти и демократи за Белене“.

Настройва хората срещу сирийското семейство, посява омраза, без аргументи, сипе обвинения и срещу мен, казва католическият свещеник. Той смята, че заплахите за живота му и за църквата идват именно от такива среди, а целта е да се търсят предизборни дивиденти.

Аз спазвам законите на България, смятам, че съм достоен човек, но и като служител на Бог не мога да приема този фалшив патриотизъм и насаждане на омраза срещу чужденци, които са загубили дома си и са прогонени от родината си, допълва Паоло Кортези.

На снимката: Отец Кортези със сирийското семейство Албакри.