Петър Москов: Разследването на ГДБОП за незаконния износ на лекарства започна докато бях министър

Петър Москов

Петър Москов

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов заяви, че криминализирането на паралелния износ на лекарства по предложение на Корнелия Нинова, показва неразбиране на темата.

Той направи разграничение между препродаването на медикаменти и незаконния паралелен износ, в който участват болници и аптеки и допълни, че разследването на ГДБОП за незаконния износ е започнало по време на неговото управление.

Петър Москов очерта два източника на измами с лекарства и техния износ - болници и аптеки.

В аптеките той посочи, че се изписва лекарство на фиктивен пациент, което Здравната каса заплаща, а след това аптеката го продава, като така прави двойна печалба.

"На фиктивни пациенти се изписва определен медикамент, но не се продава на никого и остава в аптеката. Касата заплаща на 100% този медикамент, защото той е продаден фиктивно. След това аптеката го продава на прекупвач, прави двойна печалба, като го изнася", обясни той схемата.

Той подчерта, че проблемът ще се реши с пръстовия идентификатор, който той предложи по време на управлението си. Подчерта, че другият източник на измами с паралелния износ на лекарства са и болниците, които изписват лекарства на фиктивни пациенти или не дават медикаменти на пациенти в нужда.

"На пациенти, които не са в болницата, се изписва медикамент. По-страшното е, когато на пациент, който лежи там, се изписва медикамент и не се прилага. Касата плаща на болницата и медикаментът се продава някъде", каза още той. 

Москов призна, че и по негово управление този проблем е съществувал, заради което е искал съдействие от ГДБОП, след като е преценил, че проблемът не е по силите на Министерството на здравеопазването. Москов похвали работата на органите на реда при разкриването на схемата за паралелния износ на лекарства.

Бившият министър на здравеопазването изрази увереността си, че пръстовият идентификатор ще се върне като начин за идентификация на пациенти и подчерта, че наличието му би спряло незаконните схеми, които той изреди.