Първанов: Българската политика е като кеч, битката между ГЕРБ и БСП е имитация

ДПС отново се хванаха за името на Тодор Живков, каза бившият президент

Българската политика прилича на кеч, битката между ГЕРБ и БСП е имитация. Това заяви в предаването „Тази събота и неделя“ по Би Ти Ви бившият президент Георги Първанов.

Той уточни, че вижда в политическия живот една характерна особеност - българската политика му прилича кеча.

„Едни имитационни борби, едно изхвърляне, много шум, викове, но всичко е една имитация. Имитация е битката между ГЕРБ и БСП. Губи се големият дебат за това накъде върви България. Има много шумно противопоставяне, но въпросът е, че играейки ролята на активна, агресивна на моменти опозиция, не виждам в парламентарната опозиция в лицето на БСП алтернатива“, добави Първанов.

Според него не се запомнят ключови идеи, фрази, които да залегнат в основата на една нова политика.

„Мнозинството стартира с един видим стремеж за по-голям диалогизъм, по-голяма коректност в отношенията във всички посоки, но моето усещане е, че в последните седмици нещата се нагнетяват и могат да се свлекат, да придобият онзи вид, който познаваме от предишните издания на кабинета „Борисов“ - една война на всички фронтове.

Второ, с тези партньори, които има, особено в лицето на Валери Симеонов, мисля, че управляващата коалиция ще има много сериозни проблеми - заради групата „Валери Симеонов“. Фигурата му вреди определено върху кабинета на Борисов, защото този дебат, който подхваща, пригласяйки му част от депутатите, сигурно ще натежи негативно на едно правителство“, заяви Първанов.

„По същия начин обаче ДПС и Патриотите го играят в много голяма степен имитационно, дори с много тежки, много груби думи, дори с познати сравнения. ДПС отново се хванаха за името на Тодор Живков. Всичко това има една единствена цел – да ремотивира позадрямалия електорат, може би отчаяния електорат“, допълни Първанов.