Оранжев код за бурни ветрове и валежи за цялата страна

За цялата страна е обявен оранжев код заради очаквани бурни ветрове и валежи.

Ураганен вятър със скорост от над 160 км/ч отнесе покриви на къщи във Враца. Съборени са и електрически стълбове.

Във връзка със силния вятър в София шест екипа на дирекция Аварийна помощ и превенция са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета, както и паднали ламарини от 23 обекта и части от билбордове 4 бр. През системата 112 са получени близо 100 сигнали от вчера следобед до тази сутрин, съобщава пресцентърът на Софийска община.

Екипите на аварийна помощ и пожарната са работили през цялата нощ и дейността по почистване и обезопасяване продължава. Отстранени са опасни клони на ул. Българска морава, паднали клони на ул.Искър върху контактно-кабелната мрежа.

Дежурните екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция са извършили обходи на територията на Столична община с цел оглед състоянието на реките и водните обекти. За днес прогнозата за времето е за продължаване на вятъра умерен до силен, като се очакват валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Напомняме на гражданите да бъдат внимателни при придвижването си на открито в неделния ден.

В областите Добрич, Разград, Русе и Силистра се очакват валежи от сняг, могат да се образуват и поледици. 

Застудяването ще продължи и през новата седмица. Снегопочистващата техника е в готовност да заработи по високопланинските проходи и пътища. От АПИ апелират да се тръгва на път с автомобили, подготвени за зимни услови