Нов скандал! Путинистките "Нощни вълци" били със спец пропуски на Шипка

Нашите "рокери" не споделяли само лозунга "На небето е бог, а на земята - Русия"

Представители на "Нощни вълци" - българското поделение на руския рокерски клуб, са получили пропуски и са присъствали на 3 март в строго охранявания храм-паметник "Рождество Христово" на Шипка. Това стана известно от предаването "Вяра и общество" по БНТ, което излъчи кадри от вътрешността на слабо посетения заради извънредните мерки за сигурност този ден храм.

Т нар. Вълци присъстваха на благодарствения молебен по повод юбилейните тържества с участието с главата на Българската православна църква патриарх Неофит и главата на Руската църква Кирил, както и на президента Румен Радев. Визитата на московския патриарх беше съпроводена с извънредни мерки за сигурност и солидна видима охрана, а полицейски служители посещаваха по домовете хора и ги предупреждаваха да не отправят заплахи към Кирил чрез Фейсбук, пише "Дневник". Очевидно техните пропуски са специални, не за всеки българин.

В предаването Денчо Златанов, президент на рокерската организация обясни, че получаването на пропуск за храма било по проста процедура, достъпна за всеки гражданин, а именно - молба с посочване на ЕГН до общината в Казанлък. "Като български гражданин имам право да присъствам в българска църква. Това, че сме там, е божие дело", каза той и припомни, че Вълците са участвали и в молебена при всътпването в длъжност на президента Радев.

В отговор на въпроси Златанов уточни, че българското поделение на "Нощни вълци" харесва патриотичните прояви на руската организация, но има и известни различия, например, не споделя лозунга "На небето е бог, а на земята - Русия".

Възникнал през май 1989 г. като първия в СССР клуб на любители на мотори, "Нощни вълци" има репутация на една от най-активните националистически структури, подкрепяни и финансирани от Кремъл. Нейният основател и лидер Александър Залдостанов - Хирург, е сред санкционираните от САЩ и Канада заради личното му участие в превземането на обекти на украинската отбрана и система за сигурност в Крим.