Николай Ненчев: Имаме държавна измяна, по Конституция правомощията на президента се прекратяват

Нашите партньори от ЕС и НАТО - няма да останат безразлични към скандала на КСНС

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Това, което твърди Цветан Цветанов, след КСНС при президента, че Румен Радев е поел курс към излизане от ЕС и НАТО е сериозно и не може да е поредната глупава интрига между институциите. Това е пряка заплаха за националната сигурност на страната. Така бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев коментира скандалното заседание на „Дондуков”2. 

Ако е истина позицията, която президентът е опитал да прокара за Сирия, е държавна измяна и нарушение на Конституцията! Напомням ви, Чл. 103 от Конституцията на РБ: (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. (3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. 
Позицията на президентът Радев ще предизвика тежка политическа криза и не е без значение мнението на  партньорите на ГЕРБ от Атака и ВМРО.  Нашите партньори от ЕС и НАТО - няма да останат безразлични към  твърдения и действия и също ще поискат доказателства. Българският народ заслужава да знае цялата истината, категоричен е Ненчев!