Несрета българска – за първи път агент на ДС ще открие първото заседание на парламента

Томов е работил срещу Европейския съюз и НАТО под псевдонима "Тодоров"

Александър Йорданов

 Новината, че първото заседание на 44-то Народно събрание ще бъде открито от агента на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1970 г. по линия на секретния щат с псевдоним „Тодоров”, е показателна за омагьосания кръг, в който се върти България. И символизира не явната, а истинската, скритата, власт в България.

И така, Тома Томов с псевдоним в ДС "Тодоров", ще удари звънеца за началото на новия парламент.

Не така си представяхме някога бъдещето 7-то Велико народно събрание бе открито от поета и страдалец от комунистическия лагер в Белене Йосиф Петров .36-то и 37-то Народно събрание бяха открити от един достоен юрист и демократ – Владимир Абаджиев. 38-то и 39-то Народно събрание бяха открити от друг достоен юрист и демократ – Светослав Лучников. 40-то Народно събрание бе открито от актьора Коста Цонев. 41-то Народно събрание бе открито от историка проф. Андрей Пантев. 42-то и 43-то Народно събрание бяха открити от актьора Стефан Данаилов.

Всички, които откриваха демократичните български парламенти след 1989 г. имаха и имат своите политически убеждения, пристрастия, различна професионална и човешка съдба. Но за тях не излязоха данни, че са били агенти и сътрудници на ДС. Сега за първи път от началото на демократичните промени първото заседание на 44-то Народно събрание на държава член на ЕС и НАТО ще бъде открито от агент на ДС работил срещу Европейския съюз и НАТО под псевдонима "Тодоров".

Ще кажете: какво да се прави след като "Томата" или "Тодоров", е най-възрастен и така повелява Конституцията. И ще бъдете прави. Но затова пък многократно съм напомнял преди избори: първо мислете, а сетне гласувайте. И не чакайте последната събота преди изборите за размисъл. Не ви стига един ден. Много, много трябва да се мисли преди да се отиде към урните. Защото понякога несретата българска е на един парламентарен звънец разстояние.