Ненчев: Да ремонтираш сега стари МиГ-ове в Русия е като да си купиш фабрика на 9-ти септември

Ако сега изтребителите ни летят, то е благодарение на ремонта на двигателите в Полша, казва бившият министър на отбраната

Николай Ненчев

Николай Ненчев

"Аз съм използвал целия потенциал и съм говорил с представители на другите страни-членки на НАТО. Ако сега изтребителите ни летят, то е благодарение на ремонта на двигателите в Полша. Аз съм изключително против това, което се случва и настоявам този договор с Русия да бъде спрян. Да ремонтираш сега  стари МиГ-ове в  Русия е като да си купиш фабрика на 9-ти септември. Вижте какво се случва в последните дни в света. Русия е обвинена в интервенция и убийства, а ние заставаме редом до нея. В момент, когато наши съюзници от НАТО обвиняват Русия, ние да сключваме договор с Русия - това е нелепо. Трябва да се търсят други форми, за да се избегне зависимостта от Русия", коментира сключения договор за ремонт на 10 двигатели на изтребители МиГ с Русия бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

"Министър Каракачанов се кани да преведе 80 милиона на Русия, а е твърде вероятно след това да не получим нито двигатели, нито пари. Говорим за парите на българските данъкоплатци. Тези пари ще бъдат загубени", прогнозира Ненчев.

Той коментира и трагедията в "Арсенал". Според него тя се дължи на това, че в заводите работят необучени кадри.

По думите му, у нас се съхраняват повече от 5 000 тона негодни боеприпаси на 14 места в страната, както и над 700 касетъчни  боеприпаси, някои от които се разпадат.

"Трябва да се вземат спешни мерки, за да не се случи нова голяма трягедия", призова той.

"Наложителна е спешна утилизация. Аз лично съм ги виждал с очите си", подчерта Ненчев.

"С Борисов работихме добре. За всички проекти за модернизация получих подкрепа, имаше такава и за еърполисинга. Въпреки това докато Волен Сидеров е в управлението, ние ще бъдем категорична опозиция", заяви той.