Москов: Уволнението на подуправителя на Здравната каса беше честитка от БСП и ДПС

БСП трябва да обясни защо ще се въвежда електронна карта, която ще струва 250 млн. лв., заяви бившият здравен министър

Уволнението на подуправителя на Националната здравно-осигурителна каса Иванка Кръстева, която беше основен фактор за оздравяването на системате, е честитка от БСП и ДПС. Това заяви по bTV бившият здравен министър Петър Москов.

Електронната здравна карта, която беше предложена от служебния здравен министър Илко Семерджиев като алтернатива на въведения пръстов идентификатор ще струва на държавата 250 млн. лв.

Според Москов няма смисъл да се сменя една система, която работи и е напълно безплатна за всеки отделен пациент с нещо, което ще изисква допълнително финансиране от бюджета.

„БСП трябва да обясни защо ще се въвеждат нови варианти, които ще струват пари на хората. Вместо нещо, което е напълно безплатно за всеки пациент, всеки от джоба си ще трябва да даде средства. Въвеждането на идентификатора струваше на Здравната каса 400 000  лв. Срещу това се предлага нещо, което излиза 250 млн. лв. Благодаря, аз не харесвам такава политика”, коментира Москов.

По повод твърденията на Илко Семерджиев, че разходите на болниците „Св. Иван Рилски” и „Св. Анна” са скочили, след като Москов е уволнил директорите им, бившият здравен министър заяви, че това са откровени лъжи.

„В последната година има 31% ръст на приходите в „Св. Иван Рилски”, а в „Св. Анна” са още повече. Не може с реваншизъм да се оправдава лъжа”, категоричен е Москов.

„Най-големите и най-силни критици на правителството бяха БСП и ДПС. Те спечелиха президентските избори, назначиха заедно с президента служебно правителство и техните цели продължават. Нищо от това, което чух днес по време на пресконференцията на Илко Семерджиев, не се отличава от това, което казват БСП и ДПС”, каза Москов.