Марешки иска офис на "Раковски" 134

Другите сгради, които желае Марешки, освен централата на СДС, са на ДСБ на “Витоша” 18 и на АБВ на “Врабча” 23.

Веселин Марешки е поискал 3 сгради за партията си “Воля”, след като тя стана парламентарна сила, сред които и знаковата синя централа на ул. “Раковски” 134.

Последната дълго време беше “дом” на бившата партия на Симеон Сакскобургготски ­НДСВ, но след като тя не е парламентарна сила, помещенията ѝ бяха отнети. 

Досега в нея се помещаваше и партията на експрезидента Георги Първанов АБВ, която обаче остана извън парламента. И тъй като се яви на изборите в коалиция с “Движение 21”, по закон и двете политически сили губят правото си на държавни помещения за централи.

Според Закона за политическите партии право на субсидия и държавни офиси имат само онези, които самостоятелно минат 1% на последните парламентарни избори.

Никъде в закона обаче не е разписано изрично дали това важи и за формациите, които участват на вота в коалиция, какъвто е случаят с АБВ и “Движение 21”.

Заради същата законова разпоредба без централи ще останат СДС, “Глас народен” на Светльо Витков, които бяха част от Реформаторския блок, както и ДСБ, която участва в изборите като “Нова република”.

До момента нито една от партиите не е подала заявление да ползва централата си на пазарен наем, каза пък областната управителка Диана Тонова, цитирана от "24 часа.

Според нея този вариант е нереалистичен. Преференциалните цени за политическите сили са по закона за партиите, а ако се мине на свободен наем, това трябва да е по закона за държавната собственост, където преотдаването става след търг или конкурс, обясни Тонова.