Крити истини за музикалното изкуство и ДС осветява нов сборник на Комисията по досиетата

„Държавна сигурност и българското музикално изкуство“ е 37 том от поредицата "Из архивите на ДС"

Небивал интерес предизвика в понеделник (13 март 2017 г.) следобед премиерата на новия документален сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и българското музикално изкуство“, пише desebg.com.

Фототипното издание хвърля светлина върху ролята на Държавна сигурност за осъществяване на тоталитарната комунистическа политика в музикалното изкуство, а представянето му уважиха много музиканти, общественици, литератори, историци, журналисти и граждани.
Официалното представяне се проведе в сградата на Софийската опера и балет на ул. „Врабча” (операта е съседство с Комисията),  Фоайето в операта, което се оказа тясно да побере множеството, дошло на премиерата на това документално издание. 

Новият сборник излиза под № 37 от поредицата „Из архивите на ДС” на Комисията и разкрива важни моменти от развитието на музикалното изкуство в България по време на комунистическия режим.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов изрази задоволство си от големия интерес към темата и го определи като добър знак за същинското съдържание на архивните документи, включени в този том. 

ds_muzikanti.jpg

снимка: desebg.com

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, посочи, че сборниците, издадени от държавната институция, натоварена с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби и популяризиране на документите на репресивния апарат на БКП,  осветяват крити истини от българската история в периода 1944-1989 г., които обществото трябва да знае.