Кристалина Георгиева: Очаквам влизането в чакалнята на еврозоната да стане догодина

Бойко Борисов е помъдрял от управлението - слуша, гледа и управлява на база забелязаното

Снимка: архив

Снимка: архив

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това обяви пред БТВ главният изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна", каза тя.
От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, добави Георгиева и обяви, че страната ни е готова. "Всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. Доколкото разбирам те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година". 

Във връзка с провеждащата се среща на върха между седем балкански държави в София в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани Георгиева обяви, че желанието е да се намалят опашките по границите. Тя посочи, че такъв проект ще е евтин и би струвал между 15 и 30 млн. долара на страна. "Опашките по границите са един от трите най-големи проблеми пред транспорта между балканските страни", каза Георгиева и допълни, че тесните гранични пунктове и гишета от двете страни, както и лошият ремонт на някои отсечки от пътя са другите два.

"Предстои ни европредседателство, България постави темата за Западните балкани. Можем да сме мост за нашите съседи", обясни Георгиева. 

"С премиера Бойко Борисов си казахме, че сега е уникален шанс да се вдигне вниманието към Западните Балкани", заяви Георгиева и каза, се познава с Борисов от 2009 г. Определи го като помъдрял от управлението и посочи, че той слуша, гледа и управлява на база забелязаното.