Край на пътуването гратис, връщат кондукторите в градския транспорт

Постоянен контрол в автобусите, тролеите и трамваите поиска днес зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков.

В зимния период в града на час минават по около 830 автобуса, а само в периферията на града по 150, това означава, че за всички тях ще са нужни около 1500 кондуктори, коментира той. Според тъмносиния съветник дори да се отпусне заплата от 1200 лв. месечно на тези служители, то годишният разход ще бъде от порядъка на 21.6 млн. лв. В момента на лов за нередовни пътници в градския транспорт ходят едва 210 контрольори, а загубите от гратисчиите достигат средно по 73 млн. лв. на година. 

Всяка година ние търпим огромни загуби, тъй като сме прекалено ларж и ни мързи най-после да въведем постоянни кондуктори, аргументира предложението си зам.-шефът на СОС. На практика ние години наред поощряваме гратисчиите, възмути се общинарят. В сряда Лилков представи пред съветниците от комисията по самоуправление и нормативна уредба и друга интересна идея.

Практика в Европа и по-специално във Виена е билетът за театър да важи и за градския транспорт в определен часови интервал преди и след представлението, заяви той. По думите на Лилков това ще оживи културния живот в София, а и добра инициатива в рамките на кандидатурата й за Европейска столица на културата през 2019 г.

На заседанието на комисията бе одобрено и предложеното от съветника от ГЕРБ Радослав Тошев поевтиняване на цената на винетния стикер за „синя” и „зелена зона” за втори автомобил. Така живеещите в центъра ще плащат на година по 300 лв. за „синя” и 200 лв. за „зелена зона”, вместо по 450 и 300, както досега.

Гласуването на предложението на Лилков годишният стикер да струва само 10 лв., колкото е таксата за издаването му, обаче бе отложено за следващия път. Миналия четвъртък транспортната комисия на СОС изненадващо одобри доклада му, но все още липсва становището на комисията по финанси и бюджет, от което ще стане ясно какви ще са паричните последствия от евентуалното му приемане.