Красимир Велчев: У нас има хора, които нямат интерес от стабилна държава

Красимир Велчев

Красимир Велчев

Не мисля, че има проблем с кадрите на ОП - нека да не търсим под вола теле, призова депутатът

Грижи за чуждите вероизповедания са един от приоритетите за ГЕРБ. Няма друга партия, която да е отделила толкова много средства за вероизповеданията – сега са 4 млн., като са се увеличили почти 3 пъти за последните години. Това каза в ефира на БНТ Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ ГЕРБ и председател на комисията по вероизповедание.

Ние ще продължим започната политика по отношение на различните вероизповедания. Законът за бурките, който приехме, гарантира сигурността на нашите граждани. И лидерите на вероизповеданията го разбраха след като проведохме няколко кръгли маси. Освен това трябва да има отчет за парите, които влизат през чужди фондация – това е проблем, който предстои да решаваме отново с лидерите на различните вероизповедания, допълни той. 
Велчев коментира и днешните остри словесни сблъсъци между ГЕРБ и БСП, като определи донякъде подобен род изяви като нещо нормално  в политическия живот.  
Очаквани са нещата, които се случват в парламента. Колегата ми Антон Тодоров малко прекали с тона, но той беше в отговор на декларацията на БСП. Ние бяхме подготвили друга декларация - във връзка със светлия празник на Кирил и Методи. Но наглостта на лидера на БСП предизвика изказването на Тодоров. Упрекът на Нинова, който отправи към ГЕРБ – в какво точно ни упрекват, аз така и не разбрах, коментира депутатът от ГЕРБ.
Според Велчев въпреки скандалите около излъчени от патриотите назначения в управлението на коалицията, не може да става дума за проблем с кадрите на Обединени патриоти.  

Дали има проблем с кадрите от квотата на ОП – не мисля, че има проблем. Въпросът обаче е да не търсим под вола теле – може човек да направи грешка, добре – отстраняваме го. Но знаем ли, че следващият ще бъде по-добър като професионалист от него. Освен това мнението на избиратели се формират до голяма степен от медиите, които правят поръчкови предавания. Те трябва да носят отговорност затова. Що се отнася до нашите европейски партньори - не зная дали обръщат в Брюксел внимание на това, което става тук. Защото и в Библията пише, че няма безгрешни хора. Младите хора, които искат да бъдат публични личности, трябва да знаят, че всяка грешка затваря дадена врата. Дори едно сбиване на улицата може да навреди на тяхното бъдеще или на тяхната кариера, посочи Красим Велчев. 

Той коментира и казуса с Красимир Първанов, друг заместник министър, отново  свързан с квотата на патриотите.

Ние нашите кадри ги знаем и ние гарантираме за тях. Но при коалиционно правителство е трудно да давам оценка. Аз познавам лично Първанов, но все пак това е човек, предложен от нашите партньори. Всеки си носи отговорност, не можем ние да отговаряме за него. Това че за Първанов има определени съмнения  то е сигурно, че ние в парламента, пък и Борисов ще го следим много из късо. Тук има една друга настройка – в последните 30 години забелязах, че има определен кръг от хора, които ги устройва да има нестабилност в държавата. Тогава им върви бизнеса, само тогава се чувстват комфортно, аргументира позицията си Красимир Велчев