След заседанието в МО: Няма опасност от наводнения, ситуацията е под контрол

По указания на МВР областните управители наблюдават критичните участъци

Няма опасност от наводнения, ситуацията в страната е под контрол, обявиха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика тази вечер работно съвещание министрите, в чиито ресори са вменени отговорности за състоянието на язовирите в страната.

Ситуацията е под контрол с изключение на община Хайредин, област Враца, където има проблеми с два каскадни язовира, каза Каракачанов.

По заповед на началника на отбраната ген. Андрей Боцев Министерството на отбраната има готовност да реагира с 16 модулни формирования с лодки с извънбордови двигатели. В готовност има и хеликоптери, ако се наложи да има животоспасяващи операции - това в момента обаче не се налага, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

По думите на комисар Николай Николов ситуация е нормална за сезона. „Наблюдаваме язовир "Тича", които прелива, но не създава проблеми“, каза той. Втората ситуация е по-проблемна, без да е критична - тя е в община Хайредин, където има два каскадно свързани язовира. Горният язовир - "Рогозен Едно" с общ обем 2.5 млн. куб. метра вода прелива през преливник, който обаче е частично повреден и създава реален риск от повреда на цялото съоръжение.

Това наложи да се обяви бедствено положение и да въведем плана за действие при извънредни ситуации - наводнение. Звената на областната администрация и на МВР започнаха инженерни работи за намаляване нивото на реката с мощни помпи и сифонни системи и вече няма пряка опасност за селата Бързина и Ботево, каза Николов. Въпреки това, за да не рискуваме живота на нито един гражданин, от 15 къщи са изведени девет души и са настанени при роднини, добави той.

Нивата на реките в цялата страна са повишени - най-значително в Северна България. Прогнозата на НИМХ към БАН за следващите три дни е, че не се предвиждат опасни метеорологични явления.

Вече е организирана допълнителна сила, освен ресурсите на МО и на МВР. В Хайредин работят много частни фирми, които прекарват тежка скална маса с идеята да забавят скоростта на водата и разрушаването на стената на язовира, каза комисар Николов.