Издателите на „Прас-прес“ пускат утре на площад „Славейков“ последните 50 бройки от "арестувания" тираж

Чавдар Николов: Все още нямаме официално изявление, разпространителите се скриха като партизани

„Ще търсим алтернативно разпространение. Това изобщо не е лесно, защото целият пазар сигурно принадлежи на Делян Пеевски и там няма как да се добере човек. Ние опитахме като смятахме, че е въпрос на бизнес, но се оказа, че в България и бизнес не можеш да правиш спокойно.“ Това заяви карикатуристът Чавдар Николов пред Faktor.bg по повод скандала със скрития десетхиляден тираж на новия сатиричен вестник „Прас-прес“. За скандалната ситуация все още няма официално обяснение или компенсация, казва творецът.

 „10 00 бяха оставени на „Национална дистрибуция“, но те се скриха, изключиха си телефоните и нямаме никакъв контакт. Виждаме, че вестникът не е предлаган изобщо. Опитваме се да напишем сигнал до КЗК, защото това е ужасно – буквално притежание на целия пазар от един човек. По този начин  контролират не само предприемачеството, но контролират и свободата на словото, защото в случая става дума за печатно издание.“ Николов е категоричен, че такова ситуация не е била очаквана,  защото имат подписан договор.

 „Не знам какво е това бизнес поведение. В случая търсенето надхвърля 100 пъти предлагането. Вместо 10 000 тираж, можехме да пуснем 50 000 и да го разпродадем за два дни, но изведнъж тези, които ще спечелят от това, се отказват от печалбата  и се скриват отвсякъде. Никой от тях не даде обяснение какво им пречи, какъв е проблемът. Искахме официално изявление, но не получихме такова – изпокриха се като партизани. Някой явно е решил, че е засегнат от тези карикатури, по-добре да не се разпространяват и да се нарушат всички правила в тази страна безогледно. Някой е засегнат от съдържанието, от карикатурите и този „някой“ е поискал от друг „някой“ да бъдат прекъснати отношенията ни с дистрибуторите. Нямаме никаква яснота ще го разпространяват ли вестника, ще върнат тиража, ще го платят ли – те не се интересуват от нас. В момента сезираме институциите и очакваме намеса, явно е, че има монополно поведение, което е в разрез с Конституцията; свободата на словото; свободното предприемачество – има супер нарушение на законите на страната. Може да имаме и монопол в съдебната система“, разясни в коментара си известният карикатурист.

 „Ние нямаме нито личен конфликт, нито бизнес с Пеевски“, казва Николов. Той е категоричен, че в случая липсата на свобода на словото води моментално до унищожаване на свободното предприемачество и отнемане на възможността да се прехранваш със своя труд. „На нас ни дължат обяснение много институции. Хубаво е, че имаме подкрепата на колегите – утре ще предложим на най-ревностните ни почитатели последните 50 бройки в 12 часа на площад „Славейков“, уточни карикатуристът.