Иван Костов: Пеевски е демонизиран, образът му не е работа на политиците

С огромно облекчение се чувствам извън политиката и парламента. Те  не ми липсват. Мисля, че политическата среда сега не е добра, даже по-добре е човек да стои настрана от нея. Това обяви по bТВ бившият премиер Иван Костов. 

Той е категоричен, че е  приключил с българската политика, но все пак се презастрахова, че е добре човек да не се зарича. 

Нямам амбициите да се връщам повече в политиката. Но аз наистина съм се отдал на научна работа. Опасно е, когато политиците се сатанизират. Аз съм бил 20 години обект на такова сатанизиране. Това е прийом на работа на БКП и КГБ. Политиците трябва да се занимават с политики, а не  да демонизират други политици. Делян Пеевски е демонизиран, неговият образ не е работа на политиците. Те трябва да се занимават с добруването на страната, да намират верния път за изход от кризата. Демонизирането е непродуктивно, не носи нищо полезно, разпалва негативизъм сред хората и ги кара да бъдат нещастни. Това не е европейска политика, изтъкна бившият лидер на ДСБ.

Според него Реформаторският блок има своите добри и слаби страни, но тези, които го ръководят е добре да чуват хората. Добре е да имат ясно отношение към ГЕРБ и да се фокусират върху икономическите програми и реформата на съдебната система, посочи Костов.

Той критикува остро правителството по темата за бежанците. Според него тези хора влизат незаконно в страната и пропускането им от Турция е контролирано.

И в това се състои най-големият риск за страната. До края на годината броят им ще достигне до вероятно 19 хил., но процесът може да продължи и след края на тази година. Този риск е неопределен, той е рисковете, за които най-малко може да се прогнозира. Правителството не изпълнява законите. България не изпълнява спогодба с Турция от 60-те г. на миналия век. Защо не връщаме идващите от там имигранти и не искаме обяснения от турската страна, защо ги пропуска, попита бившият премиер, който не пусна нито един бежанец по време на Косовската криза.  

Костов разкри, че неговата лаборатория в НБУ има готов доклад, който анализира ситуацията около арбитражното дело на България с руската страна по проекта „Белене”. Има опасност България да не успее добре да защити интересите си, предупреди държавникът.

Бившият политик разказа още, че дните му минават в непрекъсната работа, а време за семейството му отново не остава.