Италиански прокурор: Без сътрудничеството с българските служби никога нямаше да стигнем до Брендо

Той е неоткриваем, затова не би могъл никой да каже дали ще изтърпи присъдата, която получи от италианския съд

Ивелин Банев-Брендо

Ивелин Банев-Брендо

Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от продажба на 40 тона наркотици. Това разкрива в интервю за „24 часа“ италианския прокурор Джозепе Джорджино,  командваше спецзвеното на карабинерите в Торино, което започна разследването срещу Евелин Банев и неговата организация за наркотрафик. 

Именно от следите, по които тръгнаха италианските експерти, се стигна и до разплитането на престъпната мрежа, а години по-късно и до окончателното осъждане в Италия на повечето от участниците в контрабандната търговия с наркотици.

По думите на Джорджино, ако през 2012 г. българските служби не са съдействали на италианските власти, те никога не биха могли да стигнат до Евелин Банев и престъпната му организация. Като особена важна той изтъква помощта на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 
Той разказва още, че разследването е започнало от  българско-италианския брокер на дрога Николай Силвио Йовчев, който в продължение на години оперира в Италия. Именно чрез неговите контакти са успели да стигнат до организацията на Банев. Брокерът  се снабдявал от няколко български организации, които са били на доста по-ниско ниво, но част от хората там били част организацията на Банев. След продължителни технически проверки и разследвания успели да стигнат до Евелин Банев, който разполагал със сътрудници, които редовно пътували до Италия. Брендо не е идвал в Италия. - лично в онзи период. Въпреки това успяват да възстановят структурата на организацията му. В нея тогава са Тинко Гарев, Матей Боев, Радослав Атанасов. Когато стигат до самия Банев, започва сътрудничеството им  с ГДБОП, която им дава цялата информация. С помощта именно на българските си колеги успяват да възстановят структурата на финансовата мрежа, като разследването включва запориране не само на дрога, но и на много пари в световен мащаб.

Прокурор Джорджино признава, че малко преди да бъде заловен Брендо, е имало изтичане на информация. Всички елементи и доказателства за извършени престъпления са били налице и така се е стигнало до повдигане на обвинение за извършени престъпления. Но никога не успели да стигнат до човека, подал информацията на Брендо.

На въпрос какво е сътрудничеството на италианската прокуратура и разследващи органи  четири години по-късно през 2012 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, Джорджино казва: „Беше плодотворно, ако не бяха те, никога нямаше да стигнем до Банев. Дадоха ни важни информации. Сътрудничеството ни беше изключително важно и преди арестуването на Банев – той беше задържан именно защото имаше воля от страна на тогавашните български власти да го задържат. Имаше риск Банев да се изплъзне. Спомням си, че бях в София и малко преди да отпътувам, ме застигна новината, че Банев е задържан. Помощта на тогавашния министър Цветан Цветанов беше много важна. Спомням си и как ми разказа за изключителните опасности, до които е довела дейността на организацията на Банев, свързана и с ред други престъпления преди това.

Италианският прокурор обаче не се наема да прогнозира дали след като Ивелин Банев бе окончателно осъден, дали ще се стигне до ефективното изтърпяване на присъдата му в Италия. „Ще я изтърпи, ако бъде намерен. Доколкото знам, той е неоткриваем. Ако утре бъде задържан в страната, в която се намира, чрез международните споразумения, той ще я изтърпи. Но ако не го намерят...“, многозначително отбеляза Джозепе Джорджино.