Илиян Василев: След 24 ч. мълчание, Радев с руски опорни точки, а не с българска позиция

Румен Радев

Румен Радев

Държавният глава направо загреба с шепи от указанията на Кремъл, казва в свой коментар анализаторът

Доживяхме. Радев проговори. Накратко - президентът закъсня непростимо - ако му трябва повече от ден за да реагира на важно заявление от друг държавен глава, което касае чувствителна тема. Забави се и накрая нагази тежко и пълноценно в руската лексика по темата македонизъм и панславянство, без да съзнава или съзнателно, че това са руски опорни точки, а не българска позиция.(виж ТУК реакцията на президента, б.р.) Отдавна

няма такова понятие като славянски народи,

славянска цивилизация. Науката опроверга славянския ни произход защото нито българите, нито траките са славяни, а те са в основата на нацията ни, което се доказва от генетични изследвания. Държавният глава направо загреба с шепи от указанията на Кремъл.

Няма и славянска азбука, няма славянска писменост. Има кирилица има глаголица, които българската държава приема и утвърждава. Това, че други ползват тези букви не отменя генезиса им. Няма проблем да празнуваме заедно, още повече, че трябва да се гордеем, че нашият празник 24 май стана общ.

Но президентът Радев няма никакво право на такива объркани и неуместни коментари.

Както се казва в такива случаи, знаехме, че няма кураж и познание, за да формира позиция достатъчно рано, за да оглави мнението на българските институции. Ако беше продължил да мълчи някой можеха дори да помислят, че това е някаква тактическа постановка.

Като направи своето публично изявление, всякакви съмнения в неговата компетентност и задълбоченост, секнаха.