Илиян Василев: Фалстарт за Христо Иванов, ще си бута проекта, докато канибализират дясното

Поведението на "Да, България" издава по-системен проблем за дясното, казва анализаторът

Поведението на "Да, България" издава по-системен проблем за дясното, казва анализаторът

 „Поисканият вот на доверие от страна на Христо Иванов означава на практика, че той има по-дългосрочна задача в дясно. Не са само току що отминалите избори.“  Така анализаторът и бивш наш посланик в Москва Илиян Василев коментира поведението на Иванов след провала на ДА България на изборите.
„Разберете го и него - два три месеца лидер и сега оставка. А не разбира, че напълно е възможно да подаде оставка, да направят оценка, да призоват към общи действия - макар и да си запазят "специфичността" и пак да заеме лидерска позиция. Но техниката с "поисканото доверие", без оставка, след провал се практикува в авторитарни партии принудени да мимикрират като демократични.

А това, че смята тези 2,88 процента за успех - оставям без коментар. С този подход още дълги години ще отчита "успехи".

Трябва откровен разговор, без условия - но много десни политици имат "генетичен" или "придобит" инстинкт към разрушение с близък и среден обсег /близките и сродните/. Те нямат никакво чувство за отговорност, за посветеност, за общото пред личното, за исторически момент.
Страхувам се, че поведението на тази партия издава по-системен проблем за дясното. 

Щом Кънчо Стойчев - който е ключова фигура на проекта на Решетников и инспектор на реализацията му тук - казва, че най-голямото явление на тези избори е ДаБГ!? 

Не искам да съм черноглед, но поведението на Христо Иванов, поне до този момент, означава едно - не го интересува нищо общо и съгласувано. Ще си правят техния проект до окончателната победа на "здравите" сили над здравия разум, докато успеят да канибализират дясното пространство.
Фал старт на политически старт ъп.

Мисля, че трябва да се изчакат форумите на партиите вдясно и след това да се търси - мрежова платформа за действие - координация и план за дейстивя на извънпарламентарната опозиция“, казва в анализа си Василев.