И. Василев: Гергов се надцени, искайки той да говори от името на БСП

Илиян Василев

Илиян Василев

"Историята на Румен Овчаров е предмет на разследване от 2013 година от Асен Йорданов. Има разследване на Болкан лиййкс с документи, но не мисля, че това е някаква голяма интрига", заяви пред бТВ бившият посланик в Русия Илиян Василев по повод твърдението на Румен Овчаров, че не е вярна информацията, че е масон.

"Аз смятам, че Овчаров е човек, който в социализма е бил много на място, но не е разбрал, че в пазранната икономика, ако влезеш по този начин вредиш на всеки и на себе си", каза още Василев.

"Той не разчете изискванията на пазарната икономика, а че аз ги знам и ги изтъквам, не означава, че съм всемогъщ и аз съм спрял Белене", коментира той.

Има информация в публичното пространство в последните четири години, която не е опровергавана досега от Румен Овчаров. Така че той не може да има претенции към мен, защото не съм първоизточника.

"Гергов се надцени, искайки той да говори от името на БСП, което не е много логично, защото лидер на партията е Корнелия Нинова. Вероятно господин Овчаров гравитира някъде в тази посока", смята той.

"Колко години ви говорят, че идва инвеститор за "Белене"?, попита Василев по повод информацията, че има заявен такъв интерес.

"За да построи "Белене" държавата, тя трябва да бръкне и да извади 10 милиарда. Ако господин Овчаров и госпожа Нинова направят правителство те може да бръкнат и да ги извадят, но трябва да ги запишат незабавно в графа "невъзращаем дълг". Частен инвеститор в малка страна като България не може да има", прогнозира той.

По думите му, сегашните реактори ще могат да функционират до 2030 година.

Според него пред България има три варианта: музей, продажба на оборудването на руснаците, но на по-ниска цена или продажба на трета страна, която има нужда да развива ядрена енергетика.