Христо Иванов: Няма леви, няма десни - всички са в далаверата, а кафето в ЦУМ го доказва

Аз съм човек, който има кауза и съм доказал, че работя за нея, заяви още бившият правосъден министър

Христо Иванов

Христо Иванов

Аз съм човек, който има кауза и съм доказал, че работя за нея, заяви още бившият правосъден министър

Целият си професионален път съм посветил България да има съдебна реформа. Това обяви в студиото на Би Ти Ви бившият правосъден министър и лидер на „Да България“ Христо Иванов, който бе поканен да коментира скандала „Дончев-Цацаров-Гергов“.

Аз съм човек, който има кауза и съм доказал, че работя за нея. Това че не влязох в парламента – не беше за никого изненада. Що се отнася до това какво виждам в  огледалото - виждам своята кауза, това, за което работя, не виждам Сашо Дончев. Въпреки че в това да виждам Дончев има един интересен аспект – той излезе и каза нещо конкретно, каза скандални неща. Защо не го проверяват, ако наистина е излъгал. Защото са гузни, защото се крият, вместо да го проверяват, след като е най-големият интригант на републиката, посочи Иванов. 

Бившият правосъден министър счита, че след като срещата на Дончев с главния прокурор е станала публично достояние, е редно Сотир Цацаров да отговори на следните въпроси:  какви са връзките му с Георги Гергов, какво е правил на тази среща с двама проверявани от прокуратурата, дали му е бил указан натиск, както бе намекнато и защо не е съобщил на никого за това, както повелява закона.

Иванов министър се защити и срещу обвиненията, отправени от Ясен Тодоров, че се опитва да създаде скандал с главния прокурор, за да клати държавата. 

Отиваш на среща в ЦУМ, хващат те по бели гащи – вместо да приемеш да бъде направена проверка, ти казваш, че Христо Иванов организира скандал. Това, което искам е не да унижавам главния прокурор, е да няма главен прокурор. Цацаров смята, че може да надскача правилата. Заедно с другите двама големи всяка година се отчитат пред НС, но в залата няма никой, никой не задава въпроси. С други думи няма никакъв механизъм тези висши магистрати да носят отговорност. Това е абсолютна бутафория, независимо дали се прави веднъж или четири пъти в годината. Ако не бяхме натискали в тази посока, едва ли Цацаров би инициирал предложението да се отчита на всеки три месеца в парламента, изтъкна Иванов. 

Лидерът на "Да България" за пореден път обясни за порочния модел, по който се управлява държавата.

С тази среща тези хора показаха, че държавата може да се управлява с неформални средства. Няма леви, няма десни – всички са в далаверата. Няма значение законът. Те сядат в някакви кюшета, пията някакви кафета и управляват държавата. Това произведе скандала и с „двете каки“ или Янева гейт. Когато записите изтекоха в публичното пространство, аз настоявах да има проверка и това ми струва оставката. В този скандал виждаме начина, по който се управлява тази държава – чрез далаверата, аргументира позицията си Христо Иванов.