Хампарцуман: Трябва да благодарим на бога, че сме в ЕС

Държавата да наложи насилствено образование за тези, които не виждат в него цел и ценност, смята още банкерът

Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян

Държавата да наложи насилствено образование за тези, които не виждат в него цел и ценност, смята още банкерът

Всяка сутрин трябва да благодарим на бога, че сме членки на ЕС…Че внуците ни берат портокали в Испания, а не секат дървета в Коми. ЕС е най-хубавото нещо, което има в света. Това каза в ефира на Нова ТВ банкерът Левон Хампарцумян, който коментира темата за доходите на хората у нас и възможностите да бъдат увеличени заплати и пенсии. 

Той посочи, че всеки народ си заслужава правителството, но не трябва да имаме свръхочаквания от което и да е правителство. Според него по-високите доходи и пенсии зависят от новото богатство, което се създава и правилния начин на неговото преразпределяне. 

Колкото по-добри условия създадем на предприемачите хора да създават ново богатство, толкова повече пари  ще можем да преразпределяме. В тази връзка особено важно е образованието. Трябва задължително да се дофинансира образователната система. Ако днес инвестираме в образование – ефектът ще дойде след 10-15 години. Има семейства, в които образованието е ценност, но не е така за всички. Там е ролята на държавата, затова смятам, че трябва да има насилствено образование сред хората, които не виждат в образованието цел и ценност. Следващото нещо, което е важно – да бъде създадена опростена и ефективна администрация, коментира Хампарцумян. Банкерът даде за пример САЩ, където, например, няма министерство на икономиката. 

Най-голямата икономика в света – САЩ, няма министерство на икономиката и тя работи доста успешна. Не казвам да махаме това министерство у нас, но не бива да го натоварваме със свръхвъзможности и очаквания. Администрацията определя правилата и полето, на което да се създава новото богатство. От него ще влязат данъци, които после държавата ще преразпределя. Факт е обаче, че днес българската икономика е 5-6 пъти по-голяма в сравнение на 1990 г. Опазил ни господ да ни пишат стратегии за развитие на индустрията, важното е да има условия за инвестиции и за развитие на бизнеса от предприемчивите хора, аргументира позицията си Левон Хампарцумян.