Георги Боздуганов получи наградата «Георги Марков за хуманизъм» (2018) в София

На 23 ноември 2017 г., Деня на благодарността в САЩ, изтъкнатият български изследовател и общественик Георги Боздуганов получи в София наградата «Георги Марков за хуманизъм» за 2018. Тя беше връчена от доц. д-р Галя Маринова и художника Даниел Хитков по време на частно тържество в чест на неговия носител, на което участваха също изсл. проф. д-р Лолита Николова и кинорежисьорът и общественик Евгений Михайлов.

Наградата бе инициирана от Международния институт по антропология, Солт Лейк Сити, Юта, САЩ. Нейн първи носител е известния български нумизматик и археолог изсл. проф. д-р Евгений Паунов. Носител на наградата са и  журналистите Стойко Стоянов (България) и Алекс Нюмън (САЩ), генеаложката доц. д-р Антоанета Запрянова (България) и др. По традиция наградата включва главно сертификат и картина от български художник, както и частен коктейл.

Георги Боздуганов е известен преди всичко с неговия бестселър «България - Военния трофей на Сталин», издадена от Мак (2014). Значителна част от включените документални материали в книгата са резултат от проучвания на автора в американски архиви. През последните месеци Георги Боздуганов стана особено популярен с унищожителното изобличаване на некомпетентността и сервилната функция на български професорски касти на каузи, които се различават от истинските човешки ценности и активно пречат на България да осъществи мисията, започната през 1989. От военен трофей на Сталин, днес България може да се превърне и в робски трофей на дълбоката корупция в Русия, тъй като населението съзнателно се поддържа бедно, за да идеализира престъпния комунистически режим у нас преди 1989 и да не може да разпознава и да се радва на истинските ценности в живота. 
Честито на Георги Боздуганов!