Галъп: Бареков, Безуханова и Дончева ще са новите политически играчи

Новосформираните политически движения и партии като тези на Янаки Ганчев, Николай Бареков, Татяна Дончева, на Саша Безуханова и Реформаторския блок имат сериозни шансове за пробив при едни парламентарни избори. 

Това прогнозират експерти от Галъп Интернешънъл, които коментираха новата политическата ситуация в страната и света в края на август, както и това, което се очаква да се случи през есента на нарочна пресконференция .   

Според Димитър Ганев в момента има политически вакуум, тъй като парламентарно представените партии  БСП и ДПС не мърдат от твърдите позиции, ГЕРБ отсъства, а Атака отчита спад в електоралната подкрепа.

Той е категоричен, че протестът сега няма конкретни изисквания. Единият вариант е да стане социален, подобно на протестите от февруари. Те обаче сериозно са ударили ГЕРБ, който е загубил мястото си на опозиция, смята пък Първан Симеонов и допълва, че през следващия политически сезон ще успее този, който превърне дефекта в ефект. 

Съдбата на ГЕРБ остава ключов въпрос, а появата на БАСТА, която се прави от бивши ГЕРБ-ери, всъщност е продължение на тежка вътрешнопартийна борба, но с други средства, коментираха още от Галъп.

Социолоът д-р Борис Попиванов на свой ред коментира поведението на президента Росен Плевнелиев. Според него напоследък той се  изказва по 2-3 пъти на ден по всички въпроси, но е влязъл в конфликт със собствените си ангажименти от предизборната му платформа. Според тях държавният глава е обещал да присъства в парламента при обсъждането на всички важни въпроси на страната, но с поведението си сам се е опровергал.