Г. Марков: Пропорционалната избирателна система ни доведе до политическа лудница

Г. Марков

Г. Марков

На българските избиратели им дойде до гуша от малките партии, защото им проиграха интересите и се докараха да "две нули", смята Марков

"Още през 90-те години внесох предложение за провеждане на референдум за мажоритарна избирателна систума, но тогава не мина, за съжаление. Но сега референдумът успя и постигна такива резултати, каквито не е имало на нито едни избори. Този вот не може да бъде хвърлен в кошчето", заяви пред бТВ бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков.

"Пропорционалната система доведе до политическа лудница, до псевдодемокрация, както в миналия парламент. Спомнете си, че на миналите избори първата партия, заради множеството партийки, които влязоха, получи една 80 депутати", коментира той.

"Защо да е страшно една партия да има мнозинство. Ако искаш силна изпълнителна власт, трябва да имаш силен парламент. Хората искат да знаят за кого да гласуват, а не да избират непознати за тях лица", каза още Марков.

"Не е вярно, че при мажоритарен вот няма да имза опозиция. Вярно е, че той облагодетелства по-силните партии, но нека и другите да станат силни. Да ги стимулира да издигат добри кандидати", заяви бившият конституционен съдия.

"Къде е РБ? Къде е партията на Бареков? Предадоха ли избирателите си? Това ли е представителността? Направиха политическа лудница. На българските избиратели им дойде до гуша от малките партии, защото им проиграха интересите и се докараха да "две нули", смята Марков.

Според него, мажоритарният вот крие изненади и не осигурява "пълно мнозинство".

По думите му, пропорционалната система ще "затрие парламента".