Евгений Дайнов: България е крайно несигурна и опасна страна за европейския ред

Германски прокурор, допуснат в българската прокуратура, за 2 дни ще разбере какво става в държавата

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

България трябва да стане част от шенгенското пространство - това е едно от основните послания в думите, които премиерът Бойко Борисов отправи към германския канцлер Ангела Меркел в София според журналиста Мария Стоянова и политолога Евгений Дайнов. Пред БТВ те застанаха на различни позиции за това доколко заслужено би било влизането ни в зоната за свободно пътуване на ЕС.

"Изключително несправедливо е отношението към българските граждани, защото Шенген е една процедура, с която ще завършим пълноправното си приемане в ЕС", категорична беше Стоянова. Тя посочи, че за българи и румънци основният принцип на евросъюза за свободно движение на хора и стоки не важи.

Журналистът напомни, че е имало срокове за приемането ни, които са били през 2011 г. и 2013 г. "Ако редът е проблем, ако корупцията е проблем е честно политиците, които идват в България да го кажат в прав текст. Не е честно и не е справедливо държави, които са партньори, народи, които са приятелски, да се държат лицемерно", заяви Мария Стоянова.

Професор Дайнов заяви, че проблемите са назовавани пред нашето политическо ръководство без излишни заобикалки: 

"България е крайно несигурна и опасна страна за европейския ред. В прав текст е казано защо най-много до самолетчета да стигнем (т.е. приемане в шенгенското пространство само по въздух). На тях не може да прекараш изчезнали по документи контейнери, за които ЕС не знае какво има вътре – ядрени бойни глави ли има, или какво".

По думите му Ангела Меркел на няколко пъти е употребила думата "Ред" в отговор на исканията на Бойко Борисов, както за Шенген, така и за отношенията с Турция и за Западните Балкани. На свой ред нашият премиер пък признал липсата на съдебна реформа, но поискал "добронамерена" експертна помощ от Германия: 

"Ако дойде някой германски прокурор, особено такъв с опит от ГДР, и го пуснете в българската прокуратура дали няма да разбере за 2 дни какво става в тази държава?”, попита риторично професор Дайнов.