Екатерина Захариева: БСП върви срещу ПЕС и жените социалисти, те са от основните инициатори на Истанбулската конвенция

Негативната антибългарска кампания в Македония вече не печели избори, каза вицепремиерът за правосъдната реформа и външен министър

"Ние сме член на Европейския съюз, без значение дали сме председател на Съвета на ЕС или не. Договорът за добросъседство с Република Македония е добър и за двете страни. Този договор е добър пример как страните на Балканите могат да решават проблемите се. Този момент е много важен за българската дипломация и държава. Договорът започна да се изпълнява още преди да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Успяхме за тези месеци преди ратификациите да докажем, че той няма да остане само на хартия" , каза вицепремиерът за правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева в "Още от деня" на БНТ.  И изрази увереност, че договорът е добър и за двете страни, като отваря европейската перспектива пред Македония. 

"Негативната антибългарска кампания в Македония вече не печели избори, а българският национален интерес винаги е предопределял близки отношения с Македония", обясни тя. 

"Вчера Бойко Борисов представи приоритетите на българското председателство пред Европарламента. Евродепутатите показаха категорична подкрепа за Западните Балкани, работата с младите хора, общата европейска отбрана. Трябва да работим за нормализиране и подобряване на отношенията с Русия. Червената линия, която няма как да се пресечем, е изпълнението на Минските споразумение. Не може да се нарушава международното право и ЕС да не взима отношение. Разговорът с Турция също трябва да се води, разбира се без да скриваме проблемите. Мисля, че в Брюксел ни разбират много добре", добави тя. 

"Със сигурност не чуваме само похвалите от ЕК за борбата с корупцията. Ясно ни е, че има още много работа за вършене. Това е сериозен проблем. Ние сме направили много неща в борбата с корупцията. Нека от БСП да покажат едно нещо, с което са борили корупцията. Корупцията не е само даване на подкуп. Правителството върши работа. Приехме антикорупционния закон. В борбата с корупцията ни е нужен единен орган. Всеки може да прецени кога да внесе вот. Това е демократична процедура, но не мисля, че времето беше точно в началото на европредседателството. От БСП имаха достатъчно време да го направят в друго време. Другата седмица всички министри ще бъдем на изслушване в Европарламента. Това не означава, че не си вършим работата и не сме концентрирани, но датата за този вот е странна", обясни Захариева.

"Учудена съм от реакциите за Истанбулската конвенция. Тази конвенция не е на Европейския съюз. Тя е на Съвета на Европа и има разлика. Не е истина, че няколко държави не са ратифицирали Истанбулската конвенция. Някои са я ратифицирали с особено мнение, но то не е заради термина "джендър". В тази конвенция се говори единствено и само за защита на жените и момичетата от насилието, защото данните са страшни. От БСП се чудят как да замажат положението сега, защото ПЕС и жените социалисти са едни от основните инициатори на Истанбулската конвенция. В България предстоят дебати и обсъждания, за да бъде спокойно обществото, че в конвенцията няма такива спекулация", завърши външният министър.

 По време на председателството на Съвета на Европейския съюз България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище, посочи по рано днес министърът на външните работи Екатерина Захариева след среща в София с австрийския си колега Карин Кнайсл.