Е. Христов: Умишлено или не, промяната на методиката е дисквалифицирала единият участник в конкурса за изтребител

"Открихме оферта, която предлага нови самолети на България и то по времето, когато Радев е бил председател на Борда за управление на проекта за избор на нов боен самолет. На тази оферта не е отговорено", съобщи Христов

Емил Христов

Емил Христов

"Има доста факти и обстоятелства около избора на нов боен самолет за армията, които са смущаващи, включително и за колегите от опозицията", заяви пред БНТ председателят на временната комисия в НС Емил Христов, депутат от ГЕРБ.

Той припомни, че трима министри са работили по този избор и нарече работата на комитета по времето на Аню Ангелов "перфектна".

"Вторият период е по времето на министър Ангел Найденов, който се характеризира със застой и небрежност", каза Христов по повод работата на МО в правителството на БСП.

"Третия период по времето на министър Велизар Шаламанов, при служебното правителство на Близнашки, се променя всичко, при министър Велизар Шаламанов председател на Борда за управление на проекта е Румен Радев. Заповедите, документите, които са приемани по това време остават в един вакуум и хаос в работата на екипа", обясни  Христов.

По думите му, по това време най-тежката дума е на Румен Радев, като председател на Борда.

Христов обясни, че правомощията, дадени на Радев, са го поставяли в ситуация той да изработва методиката и сам да подписва документите и той подписва методиката на 26 юни 2015 година.

По думите му, въвеждането на условие за схема на плащане, която е приета след утвърждаването на инвестиционния план от НС, дисквалифицира един от участниците.

"От американска страна има писмо, с което те предлагат разсрочено плащане, но от българска страна няма никаква реакция, а участникът дисквалифициран. Ако не беше променена методиката, то всички участници щяха да продължат участието си", обясни Христов.

"Изводът ни е, че умишлено или не, промяната на методиката е дисквалифицирала единият участник", каза още той.

"Междувременно открихме оферта, която предлага нови самолети на България и то по времето, когато Радев е бил председател на Борда за управление на проекта за избор на нов боен самолет. На тази оферта не е отговорено", съобщи Христов, но заяви, че става дума за квалифицирана информация.

"И президентът, и вицепрезидентът, и цялата президентска институция се намесиха още от самото начало в работата на комисията ни. Ако президентът има сведения, кой от нас е лобист, нека да го каже. Ние работим с документи обаче и ако не може да го направи да ни се извини, защото цялата комисия работи честно", заяви той.

"Когато тече процедурата по закупуването да се прави среща на премиера Орешарски и представител на една частна фирма, която участва в конкурса за доставяне на самолет и то без да има информация за присъствието на представител на МО - това е нередно", коментира Христов.