ДПС силно "се загрижи": Можеше по време на председателство да останем без правителство

Влошаването на климата дойде от управляващата коалиция, безбройни скандали, заяви Йордан Цонев

По време на изслушването на Лиляна Павлова за свършеното през месеците на европредседателството дотук, от ДПС посочиха, че опозицията е осигурила необходимото спокойствие на управляващите, но те самите са си произвеждали скандалите.

"Влошаването на климата дойде от управляващата коалиция, безбройни скандали, не искам да ги изброявам, защото те са толкова пресни, че не сме ги забравили", заяви Йордан Цонев. Можеше и без вот на недоверие да се стигне дотам - по време на председателство да останем без правителство", констатира депутатът от ДПС. И препоръча на управляващите: "Когато искаш от другите нещо, трябва да можеш сам да го осигуриш".

Зам.-председателят на ПГ на ДПС  заяви старата позиция на движението, че тази коалиция не е проевропейската и това впечатление се потвърдило дотук. Иначе призна, че има голям напредък" от началото на европредседателството, но не сме го използвали, за да защитим националния си интерес в максимална степен, което било по-важно от общоевропейския, предаде Канал 3..

"Тук става въпрос не само за Шенген и за влизането в чакалнята на еврозоната, за енергийния сектор, за земеделието и малките и средните предприятия. "Там ние от ДПС сме с усещането, че не се полагат достатъчно и конкретни усилия в тази посока, някакси, каквото кажат по-старшите европейски партньори", направи забележка Цонев.

Той обяви, че ДПС организира на 27-28 април общоевропейска среща на върха на АЛДЕ в рамките на европредседателството, на която ще присъстват редица премиери и европейски либерални дейци. И тогава ДПС отново ще постави въпроса за Шенген.

"Много пъти сме настоявали пред холандския премиер, малко ще ни е неудобно след гафа на летището, но пак ще го направим", обеща Цонев.