ДОСТ събра над 1000 привърженици пред гроба на Тюркян и в Момчилград

За трета поредна година последователите на Доган и Местан почитат жертвите на Възродителния процес отделно

Пред гроба на Тюркиян в Могиляне

Пред гроба на Тюркиян в Могиляне

     ДОСТ почете паметта на жертвите на Възродителния процес в Момчилград и Могиляне. Ръководството на партията и над 1000 граждани сведоха глави в почит на жертвите след насилствената смяна на имената на турците от комунистическия режим, от зимата на 1984 година. 

     ДОСТ даде пример за деполитизиране на тези възпоминания, като не издигна партийни знамена и не направи политическа пропаганда. В словата си председателят на партията Лютви Местан заяви, че 17-месечната Тюркян и другите жертви на комунистическия режим са герои на цял един достоен народ и на българската демокрация. Нито една партия няма право политически егоистично да скверни святата памет на жертвите, като ги използва за партийни цели.

dost_mom4ilgrad.jpg

Митинга на площада в Момчилград

     Местан подчерта, че гражданите оставаме в тежък дълг към героичния подвиг на жертвите и страданията на хилядите политзатворници, защото все още човешките права не са с европейски стандарти; все още като грозен остатък от Възродителния процес се налагат глоби заради майчиния език.
     Затова истинската отплата за загубения силом живот е каузата за официално, законово признаване на статут на малцинство на етнически различните български граждани. Това не може да бъде кауза само на една или друга партия, а е кауза на над 1 милион български граждани.
     Ето това е пътят на Нури Адалъ, заключи  Местан. Това е верният път, по който няма място за разкаяние и от който няма връщане назад.
     Обратен път няма, затова продължаваме напред по-убедени от всякога, допълни лидерът.

За трета поредна година симпатизантите на ДПС и ДОСТ почитат разделени годишнината от насилствената смяна на имената на турците в България. До партийни противопоставяния тази година не се стигна, но възпоменанието пред гроба на малката Тюркиян е показателно, че симпатизантите на ДОСТ не само не са се разпръснали, но са и повече в сравнение с миналата година.