Делото за атентата на летището в Бургас започна по същество в СНС

Подсъдими задочно са двама ливански граждани -Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан,

Делото за атентата на летище Бургас започна по същество в Специализирания наказателен съд /СНС/. 
При терористичния акт на 18 юли 2012 година, освен атентаторът-самоубиец, загинаха петима израелски граждани и българския шофьор на автобуса - Мустафа Кьосов, припомни БНР.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани -Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". Няма напредък по издирването им, коментира преди прокурорът по делото.

Днес беше прочетен обвинителния акт и започнаха първите свидетелски разкази, дадени от очевидци на самия атентат - служители на местно казино, които са раздавали флаери там, както и от таксиметров шофьор и представители на летището и на "Гранична полиция". Всички те разказаха личните си впечатления от взрива, като описаха ситуацията около взрива и след това като смут и паника. Никой обаче от тях до този момент не каза пред съда, че е видял или че си спомня, че е видял, лицата на извършителя на атентата и на неговите помагачи.

Същинското начало на мегаделото "Сарафово" идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен че бяха уведомени, повечето от тях чрез представляващите ги български и израелски адвокати депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Днес стана ясно, че до 18-ти юли 2012-та година мерките за сигурност на летище Сарафово и достъпът до него са били изключително либерални - нещо, което се е променило рязко след атентата.