"Червеи" и тайният комунистически план "Възраждане" държат в залог държавата

Досиетата на 2000 от *най-перспективните* агенти са прочистени от архивите на МВР, но се пазят в Кремъл

Георги Папакочев, Дойче Веле

„Най-големият теч на информация от МВР“, „глобална операция за демонтиране на държавността“, „най-сериозното предизвикателство за българските граждани“ - това са само някои от определенията, с които български медии описаха разработката „Червеи“, разкрила „тази срамна конструкция“ (по думите на вътрешния министър Веселин Вучков) в системата на българските тайни служби. Скандалът с незаконното разрешаване и използване на СРС (специални разузнавателни средства), при който в продължение на 300 дни вероятно е бил копиран целият информационен масив на МВР, се разследва от прокуратурата. Временно отстранени от длъжност бяха председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, разрешила СРС-тата, както и бившият шеф на дирекция „Сигурност“ във Вътрешно министерство Тодор Костадинов. Обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров е до дни срещу двамата да бъдат повдигнати обвинения. Междувременно стана ясно, че в понеделник Янева е подала оставка като председател на СГС.

Публикувана в медиите част от доклада на Бюрото за контрол на СРС сочи, че лична отговорност за незаконните действия в рамките на разработката носи председателят на ДАНС Владимир Писанчев, а според показания на бивш началник на Бургаската полиция, за незаконните действия е знаел и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Кой?

Това са известните до този момент факти. Основният въпрос кой е поръчал престъплението - и по-точно: кой вече разполага с масива от данни на Вътрешно министерство, остава засега без отговор.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов смята, че масивите с информация са били „разфасовани” и продадени на заинтересовани хора. „След дълга употреба и злоупотреба с въпросните данни ръководството на ведомството вероятно е решило да залови някои от хората, които злоупотребяват с тях. Това обаче може да се случи само ако данните са сертифицирани. В противен случай не остават никакви следи дали е правена проверка и от кого. Така ефектът от скандала „Червеи“, ако изобщо има такъв, ще е половинчат, защото ще е само спрямо базите данни, в които са останали някакви следи“, коментира пред Дойче Веле експертът по въпросите на сигурността проф. Николай Радулов.

До девето коляно

Според Методи Андреев, депутат от ГЕРБ и член на Комисията за контрол на службите за сигурност, скандалът „Червеи“ е с много по-сериозни измерения, отколкото например аферата „КТБ”, а най-опасното в него е, че все още не известно какъв е мащабът на пораженията. „По принцип не знаем какво точно обхваща въпросната информационна система, но според публично известни факти, тя съдържа всички лични данни на българските граждани. Ако изпишеш ЕГН-то на някого, веднага излизат подробности за него самия, но и за близките му до девето коляно“, обяснява Андреев пред Дойче Веле. “Дори да е копирано нещо, засега получателят на информацията не е известен. Интересното е, че този получател не е МВР - там липсват данни да са получавали нещо обратно от операцията. Въпросът обаче има и друга страна. След като плащаме държавни пари на хората от службите, за да ни пазят и да осигуряват спокойната работа на държавата, може ли те да извършват дейност, за която да не се отчитат? Всеки, който е свършил някаква работа, следва да се отчете, но тези служители не го правят“, отбелязва Методи Андреев.

Шпионаж?

Възниква и един друг въпрос: дали източеният информационен масив на МВР не представлява „хибриден“ интерес и за някои чужди държави?

Проф. Николай Радулов отхвърля този вариант с аргумента, че данните за случващото се в страната, с които разполагат разузнавателните централи, са много по-точни от информациите в базите данни на българските служби. „Известно е, че след демократичните промени през 1989 година няма чуждестранно посолство, което да е намалило своите резидентури в България. И това е обяснимо - в ЕС ние сме сравнително нова страна и все още трябва да доказваме принадлежността си към западноевропейските ценности и идеали. Резултатите от дейността на тези служби изкристализират в мониторинговите доклади на ЕК“, пояснява Николай Радулов. А депутатът Методи Андреев е категоричен: „Ако подобно нещо се окаже вярно, хората, които са го допуснали, трябва незабавно да се озоват зад решетките. Защото това вече се нарича шпионаж и е национално предателство!“

Строго секретно

През 2010 година Комисията по досиетата освети близо 160 служители на ДАНС, които са работили за ДС. Година по-късно проф. Николай Радулов съобщи, че досиетата на 2000 от най-ценните хора на комунистическите тайни служби са били скрити и затова никога няма да се появят на бял свят. Сега, по повод аферата „Червеи“, бившият главен секретар на МВР отново се връща към тази тема. Пред Дойче Веле той разказва някои подробности за почти неизвестния свръхсекретен план „Възраждане“: „Чел съм материали за него, които изглеждат достоверни. Всъщност става въпрос за това дали най-ярките личности от прехода по един или друг начин са били свързани с тайните служби. Дали списъкът, който съм гледал, е истински или е някаква провокация, може да се каже едва когато се появят оригиналните документи. Аз самият съм свидетел как през 1987-1988 година архивите в МВР се преснимаха и единият от екземплярите незабавно беше изпращан в тогавашния Съветски съюз. Така че е възможно досиетата на споменатите 2000 сътрудници, смятани за най-перспективни, да са били прочистени напълно“, посочва проф. Николай Радулов.


Петата колона на Москва

Бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев също е убеден, че планът „Възраждане“ не е мит, а реално осъществена секретна оперативна програма, чиито оригинални документи се намират в Москва и затова няма начин въпросните агенти да бъдат осветени официално в България. „Списъкът на българските специални служби е бил изготвен от ген. Боян Велинов и одобрен от една от ключовите фигури на репресивния апарат на ДС - Григор Шопов. Целта е била с помощта на тези дълбоко законспирирани българи, които представляват петата колона на Москва в България, да се осъществи „възраждането“ на съветското влияние в страната”, казва Методи Андреев и цитира думи на вече покойния бивш шеф на Шесто управление Цвятко Цветков, който беше заявил, че българските агенти, чиито досиета се намират в Москва, са „особено ценни и дълбоко законспирирани лица“.

В интервю за електронния сайт factor.bg от средата на миналата година Методи Андреев пояснява: “Преценени от гледна точка на днешното време, всички от списъка „Възраждане” са активни политици и в определени периоди на прехода са били активирани и използвани, реализирайки кариера и власт. Някои от тях са заемали изключително важни постове в държавата, дори до най-високите нива“. Пред Дойче Веле днес Андреев уточнява: „Виждал съм копие, а не оригинален документ. Но ако това, което съм прочел в него, съществува в автентичен вид, то наистина би могло да разтърси държавата. Но пак повтарям - разглеждал съм само копие”.

(Заглавието е на factor.bg)