Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Добави, че планът на САЩ да образуват гранични войски в северозападна Сирия „необратимо вредят на турско-американските отношения“.

 Министърът на външните работи на Турция заяви, че страната може да разшири военната си операция в Северна Сирия в района на град Манбидж и на изток от река Ефрат, след като Африн бъде изчистен от „терористите“, предава Anadolu Agency.
Чавушоглу се изказа пред репортерите след срещата си с американския си колега Рекс Тилърсън в канадския град Ванкувър, където присъства на среща на външните министри за сигурността и стабилността на Корейския полуостров.

„Предварителните мерки на Турция срещу сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ няма да бъдат ограничени само в района на Африн. Следват също Манбидж и района на изток от река Ефрат“, заяви турският дипломат, добавяйки, че планът на САЩ да образуват гранични войски в северозападна Сирия „необратимо вредят на турско-американските отношения“.
В неделя, Райън Дилън, говорител на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“, разкри плановете за образуване на 30-хилядна гранична войска в Сирия, на основата на Сирийските демократични сили – подкрепяна от САЩ група, съставена основно от елементи от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, смятани за терористи от Анкара.
Чавушоглу заяви, че различните мнения между американските институции и министерства по отношение на подкрепата за сирийските кюрди е в основата на проблема.

„Обещанията, които ни дадоха за Манбидж и Рака не бяха изпълнени“, припомни турският дипломат. Преди операциите в тези направления, Вашингтон обеща на Анкара, че след превземането им те ще бъдат управлявани от съвети, съставени от местни жители, но контролът бе поет от Сирийските демократични сили.
„САЩ преди ни казваха, че сирийските кюрди не са техен стратегически партньор, а само работят с тях за разгромяването на „Ислямска държава“, отбеляза той, призовавайки Вашингтон да спре да подкрепя тази група и да събере предадените оръжия, както е обещал.
„Както виждате, имаме много причини да сме скептични и имаме достатъчно причини, за да предприемем предварителни мерки“, добави Чавушоглу.