Борисов: На практика сме изпълнили критерии за влизане във Валутния механизъм II

Валдис Домбровскис и Бойко Борисов

Валдис Домбровскис и Бойко Борисов

"На практика сме изпълнили числовите критерии за влизане във Валутния механизъм II", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обсъдиха макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в еврозоната.

На срещата беше отбелязано положителното развитие на основните макроикономически, фискални и финансови индикатори, по които се отчита готовността на България за присъединяване към еврозоната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заместник-председателят на ЕК изрази задоволство от намаляването на външния ни дълг, който в края на 2017 г. достигна 25,4% от БВП и нарежда България на трето място сред държавите членки на ЕС с най-нисък размер на консолидирания държавен дълг.

Премиерът Борисов посочи, че провежданата разумна и предвидима фискална политика, относително ниското равнище на държавния дълг – далеч под референтната стойност от 60% от БВП, предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата, са довели до повишаване на доверието на инвеститорите и засилване на търговската интеграция на страната ни.

Борисов изрази очакване, че тези положителни резултати ще доведат до по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България.