Българите в Крим готвят протести срещу нарушаването на правата им от руските окупатори

Опитват се да ни асимилират, организираме улична протестна акция, предупреждават сънародниците ни

Българи в Крим. Фестивал "Съцветие на културите в Крим", с българско и руско флагчета на масата

Българи в Крим. Фестивал "Съцветие на културите в Крим", с българско и руско флагчета на масата

Както съобщава на сайта си украинската организация „Информационна съпротива”, в анексирания от РФ Крим положението на националните малцинства изобщо не е толкова розово, както твърди руската пропаганда.
Медиите непрекъснато внушават, че Крим е многообразен етнически и културно и  че „властите” гарантират правата на гърци, българи, украинци, татари и другите етнически групи.
Този въпрос се обсъжда от всички международни  наблюдатели при посещенията им на полуострова и след връщането им в техните страни.

Но всъщност представителите на различните етнически групи в Крим не само че не са защитени от дискриминация и репрессии. Те са лишени от всякакви права.

Ето какво заявява Василий, един от активистите на Симферополското българско дружество:

„Чувстваме се безправни. Липсва свобода на словото, в нашите дружества непрекъснато идват някакви хора, не се легитимират по никакъв начин и, меко казано, ни напомнят, че сме длъжни да популяризираме руския Крим и да провеждаме някаква си „народна дипломация”.

Същевременно в българската диаспора твърдят, че просто провеждат културни мероприятия, без да участват в никаква агитация.

Струва си да се отбележи, че същият този Василий „не е имал нищо против” руската окупация на Крим. Обяснява го с „историческите връзки” между България и Русия. „Като българин разбирах, че България и Русия са по-близки, че Русия ни е помогнала да се освободим от турско робство. Но никога не съм могъл да си помисля, че след 140 години ще се окажем вече под руско иго”.
Всичко започна просто с напомняния  от страна на „държавните органи”, че трябва да живеем мирно и спокойно, разказва активистът. „Но това и така е ясно, ние винаги сме живели така. След това същите тези органи започнаха да ни агитират да се занимаваме с някаква пропаганда, заплашваха да отнемат помещенията на дружеството, заплашваха с изчезването на наши активисти, това вече започна да надхвърля допустимото. Тогава нашите лидери се опитаха да кажат своето първо и навярно последно „не” на властите”, споделя Василий.

Най-напред кримските „власти” отнемат на националните малцинства правото да имат своя телевизионна програма. В Крим държавната програма „Български срещи” се излъчваше от началото на 90-те години /т.е. след като Украйна получава независимост през 1991 г. – б.пр./. „Чрез нея можехме да говорим на целия свят, че ние сме част от Великия Кримски народ, че сме коренно население в Крим, че сме народ, който заедно с татари, гърци, немци фактически е облагородявал степния и тогава безперспективен Крим”, казва българинът.

„Нашите прадци повече от век са отглеждали лозя на полуострова, развивали са селското стопанство и икономиката. След като ни отнеха „Български срещи”, властите ни лишиха от нашия глас, от нашата възможност да общуваме с България, от нашето право заедно с другите народности да развиваме своята култура и език. Вместо „Български срещи” получихме един общ проект „ЕтноКрим”. Но това е директна дискриминация на българите! Телевизионните предавания на арменци, гърци, немци останаха, а нас просто се опитват да ни асимилират”, казва Василий. /Странно е, че възмутеният Василий не споменава закритата от окупационните власти през 2015 г.  кримскотатарска телевизия „ATR” – б.пр./

Представителите на българската диаспора Иван Иванович Абажер и Людмила Ивановна Радева са се опитали да се свържат с директора на „Телерадиокомпания „Крим” Е. Козир, но не са получили ясен отговор.

Българите обещават: ако въпросът не бъде решен, те са готови да организират улична протестна акция.


Българската диаспора също така е готова да се обърне за помощ към България, което според активистите, ще изостри руско-българските отношения.

Източник: uincognita-bg-mnenia.blogspot.bg