Австрия ще ни подкрепи за Шенген

"Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването на страната", увери федералният министър за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, която е на посещение в София.

Кнайсъл припомни събитията от 2015 и 2016 г.,които определи като труден момент за България във връзка с мигрантските потоци, като отбеляза успешното му преодоляване.

По отношение на темата за миграцията и предоставяне на убежище Австрия е на позицията, че е необходима широка реформа, за да може да се гарантира защитата на външните граници на ЕС.

"Нямаме право да оставим държавите-членки, които са на външната граница, сами", заяви Кнайсъл.

"Говорихме за Западните Балкани и общо беше разбирането, че европейската перспектива е единствената възможност за стабилност, просперитет и демокрация на страните от региона, и заедно ще работим с Австрия в тази посока", посочи вицепремиерът Захариева.

Карин Кнайсъл оцени положително приоритетните теми на българското председателство на Съвета на ЕС, акцентирайки върху това, че младежта е във фокуса му, както и важния по думите й приоритет за Западните Балкани.

Австрийският министър поздрави и за ратификацията на договора за добросъседство между България и Република Македония, който определи като добър пример за това как две съседни страни, без всяка от тях да се намесва в работите на другата държава, могат да покажат добросъседски отношения.