Атлантици: В България няма място за паравоенни формирования и руска медийна агресия

Атлантическия съвет на България излезе с остра деклараци, по повод на разпространената информация, че крайни русофии заплашват с убийства политици и граждани, които не са съгласни с политиката на Русия към нас. АСБ настоява МВР, ГДБОП и ДАНС да осъществят незабавно необходимите действия за разкриване на лицата създали групата „България и Русия – заедно вовеки”, поддържали нейната страница във „Фейсбук” и отправили конкретни заплахи срещу известни български личности, двама от които – доц. д-р инж. Методи Андреев и доц.д-р Александър Йорданов, са членове на Управителния съвет на Атлантическия съвет в България.
АСБ преценява извършеното деяние като изключително опасно.
Ето и пълния текст на декларацията:

В БЪЛГАРИЯ НЯМА МЯСТО ЗА ПАРАВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ, ЗАПЛАХИ ЗА УБИЙСТВА И РУСКА МЕДИЙНА АГРЕСИЯ

Декларация на Атлантическия съвет на България

 В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз зачестиха антибългарските, антиевропейски и антинатовски провокации от страна на лица и групи, които се самоопределят като „русофили”. Особено тревожен и скандален е последният случай на отправяне на директни заплахи за убийство към осем български политици, дипломати, учени, журналисти, общественици.
Стана известно, че в социалната мрежа Фейсбук е регистрирана група „България и Русия – заедно вовеки” с адрес: https://www.facebook.com/killrussophobe/. Страницата на групата е илюстрирана със снимка на Владимир Путин – президент на Руската федерация. Публикуван е и линк към сайта на Кремъл. На 10 ноември 2017 г. на тази страница са публикувани потретни снимки на проф.д-р Едвин Сугарев – консул на Р България в град Ниш (Р Сърбия), народен представител в 7-то ВНС, в 36-то и 37-то НС, посланик на Р България в Монголия и Индия, Георги Марков – народен представител в 44-то НС, бивш член на Конституционния съд и народен представител в 7-то ВНС и 36-то НС, Евгений Михайлов – режисьор, общественик и народен представител в 37-то НС,  Иво Инджев – журналист и общественик, доц. д-р инж. Методи Андреев – народен представител в 38-то и 43-то НС,  Антон Тодоров –  писател и общественик, народен представител в 44-то НС, доц.д-р Александър Йорданов  – от БАН, председател на 36-то НС, народен представител в 7-то ВНС, 37-то и 38-то НС, посланик на Р България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Р Македония, проф.дфн Калин Янакиев – философ, богослов, културолог, преподавател в СУ „Св. Кл.Охридски”.

Портретните снимки на тези известни български политици, дипломати, учени, журналисти и общественици са придружени със следния текст:

„Издадена е смъртна присъда за тези уроди. Това са част от убийците на България.”

Анонимните създатели на страницата заявяват, че „събираме ударна група, които притежават огнестрелно оръжие”,  „настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани”, „единствено русофобът, който не диша не е заплаха”, „ще ликвидираме физически всеки”, „снимки на отразяните им глави ще разпространяваме по медиите”.  Над снимка на българския президент Румен Радев е публикуван призив: „Призоваваме към въоръжена съпротива и борба! Да свалим режима! Да унищожим изродите! Време е за нашата българска пролет!!!! Да потопим предателите в собствената им кръв!” и т.н.

На 13 номеври 2017 г. страницата „България и Русия – заедно вовеки” е премахната,  но деянието  „заплаха за убийство” и подготовката за осъществяване на това престъпление чрез привличане на изпълнители, е факт. Налице е опасно подбудителство.

АСБ настоява МВР, ГДБОП и ДАНС да осъществят незабавно необходимите действия за разкриване на лицата създали групата „България и Русия – заедно вовеки”, поддържали нейната страница във „Фейсбук” и отправили конкретни заплахи срещу известни български личности, двама от които – доц. д-р инж. Методи Андреев и доц.д-р Александър Йорданов, са членове на Управителния съвет на Атлантическия съвет в България.

АСБ преценява извършеното деяние като изключително опасно.

АСБ обръща внимание, че в този казус се съдържат и много други, подценявани или прикривани с години, проблеми, свързани с руската пропаганда в България и респективно – намесата на Руската федерация във вътрешните работи на нашата страна. В този контекст не са случайни зачестилите изявления на официални руски представители на най-високо равнище срещу България, нейната история и политика.

АСБ се обявява за активно противодействие на руската хибридна война срещу България.

АСБ намира за недопустимо в държава членка на НАТО и ЕС съществуването на въоръжени паравоенни формирования.

АСБ остро осъжда антибългарската и антиевропейска провокация с издигането на знамена на проруски терористично-сепаратистки организаци в присъствието на посланиците на Руската федерация и на Беларус – Анатолий Макаров  и  Владимир Боронкович, почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, военното аташе на Русия полк. Виктор Авдеев, главният секретар на Областната администрация Борислав Димов и заместник-кмета Георги Маринов, при пълното бездействие на полицията.

АСБ настоява за незабавно разследване и прекратяване на дейността на паравоенните проруски формирования в България като изключително опасни за националната ни сигурност и несъвместими с ценностите на традиционния български патриотизъм и евроатлантическата ориентация на страната.

АСБ ще предостави събраният от нас материал за конкретния случай на отправени заплахи за убийство, както и за дейността на проруските паравоенни формирования на територията на България, на вниманието на депутатите в Европейския парламент и на Европейската комисия.

АСБ очаква отговорни и ефикасни действия от страна на правителството и органите на сигурността, за пресичане на всички заплахи към български граждани осъществявани от лица и организации с афиширана антибългарска, антиевропейска, антинатовска и респективно – прокремълска политика.

 В ЕВРОПЕЙСКА И НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ НЯМА МЯСТО ЗА ПАРАВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ,  ЗАПЛАХИ ЗА УБИЙСТВА И РУСКА МЕДИЙНА АГРЕСИЯ!