Атлантици: Действията на Румен Радев и депутати от „Атака” уронват авторитета на България

Така наречената „балансирана политика” с Русия е  непосредствена заплаха за нашата национална сигурност. Тя представя нашата страна не като авторитетен и сигурен член на евроатлантическото семейство, а като „мост“, „канал” или „отворена  врата” през които свободно нахлува руската агресия срещу ЕС и НАТО.  Тази политика става част от хибридната война, която Руската федерация води срещу нашия евроатлантически свят и затвърждава съществуващото мнение, че България целенасочено играе ролята на „троянски кон“ на Кремъл в НАТО и ЕС. Това се изтъква в специална Позиция на Атлантическия съвет на България, посветена на предстоящото посещение на Румен Радев в Москва и приключилата скандална визита на Волен Сидеров в анексирания Крим.
Атлантиците са категорични, че визитата на Румен Радев точно в този момент е не само безсмислена, но уронва нашето национално достойнство във време, когато целият цивилизован свят осъжда руската агресивна политика в Украйна и Сирия. АСБ призовава президента Румен Радев да отмени посещението си в Руската федерация.
В документа се поставя остро и въпросът за незаконното посещение на временно окупирания от Руската федерация украински полуостров Крим от народни представители на ПГ „Обединени патриоти”, включително на заместник-председателя на Народното събрание  Явор Нотев. Според атлантиците това е грубо нарушение на международните правила и териториалната цялост на независима Украйна. Ето и пълния текст на Позицията:

Политиката на „балансиране“ между Русия и евроатлантическата общност е заплаха за националната ни сигурност
 
ПОЗИЦИЯ
на Атлантическия съвет на България
относно неприемливото посещение на президента Румен Радев в Москва
и провокативното посещение на депутати от ПП „Атака“ в окупирания
от Руската федерация украински Крим
  
Атлантическият съвет на България /АСБ/ многократно е изразявал тревогата и безпокойството си от политиката на българските държавни институции по отношение на Руската федерация. Редица действия на тези институции демонстрират неоправдано и необяснимо  „снишаване“ пред Кремъл,  което  уронва престижа на България и поражда основателно недоверие към България сред нашите приятели и съюзници в НАТО и ЕС.
В редица свои документи АСБ е предлагал отношенията с Руската федерация да се градят на  равноправна  основа, чрез устойчиви позиции изградени върху основните  принципи на международното право.
АСБ осъди отказа на правителството да излезе с ясна и категорична позиция по отношение отговорността на Руската федерация по „случая Скрипал“.
АСБ  е разочарован от  липсата на ясна и  категорична подкрепа от страна на българското правителство и особено на президента на страната за мироопазващата и животоспасяваща операция на нашите съюзници САЩ, Франция и Великобритания в Сирия.
АСБ констатира, че водената т.нар. „балансирана политика” е фактически основана върху пропагандните клишета на руската антинатовска и антиевропейска пропаганда.  Кремъл води прикрита и подмолна информационна война против нашата цивилизация именно с помощта на подобни информационни изкривявания, „алтернативни факти“ и „постистини“.
А това е непосредствена заплаха за нашата национална сигурност. Тя представя нашата страна не като авторитетен и сигурен член на евроатлантическото семейство, а като „мост“, „канал” или „отворена  врата” през които свободно нахлува руската агресия срещу ЕС и НАТО.  Тази политика става част от хибридната война, която Руската федерация води срещу нашия евроатлантически свят и затвърждава съществуващото мнение, че България целенасочено играе ролята на „троянски кон“ на Кремъл в НАТО и ЕС.
АСБ намира за нецелесъобразно планираното през май посещение на президента Румен Радев в Руската федерация.  Това посещение точно в този момент е не само безсмислено, но то уронва нашето национално достойнство във време, когато целият цивилизован свят осъжда руската агресивна политика в Украйна и Сирия
АСБ призовава президента Румен Радев да отмени посещението си в Руската федерация.
АСБ поставя остро въпроса за незаконното посещение на временно окупирания от Руската федерация украински полуостров Крим от народни представители на ПГ „Обединени патриоти”, включително на заместник-председателя на Народното събрание  Явор Нотев. Тази визита е грубо нарушение на международните правила и териториалната цялост на независима Украйна, обект на неприкрита руска агресия. Тя има характер на открита политическа провокация срещу националните интереси на България и е осъдителна, както от правна, така и от морална гледна точка.
АСБ обръща внимание, че по време на тази провокационна визита народният представител Волен Сидеров е заявил, че „благодарение на партия „Атака” българското правителство е взело решение да не експулсира руски дипломати от София по случая „Скрипал”. Това негово твърдение е в сериозно противоречие с аргументите, с които правителството зае своята позиция по случая „Скрипал” и поставя под съмнение тези аргументи.
АСБ призовава премиера и ПГ на ГЕРБ да се разграничат от действията на партия „Атака“, изразила за пореден път и чрез визита в Крим солидарност с агресивната руска  политика и окупация.  Очакваме изявленията на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров направени по време на тази визита да бъдат осъдени като национално безотговорни и уронващи международния престиж на държавата ни.
АСБ очаква от българския премиер да осмисли сериозно тази провокация и да не изключва и възможността да поиска партия „Атака” да напусне управляващата коалиция.
АСБ заявява, че бездействието по този случай ще се разглежда като доказателство за тежка и непреодолима зависимост на кабинета от афиширалата открито своите прокремълски, антинатовски и антиевропейски позиции партия „Атака”.
Атлантическият съвет на България ще продължи да следи с повишено внимание всички опити и действия на български политици  и  институции за отклоняване на  страната ни от избраната евроатлантическа ориентация. Ние ще продължим да информираме българската общественост, както и правителствата на държавите членки на НАТО и ЕС, за своите наблюдения, позиции и предложения за укрепване на достойното членство на България в евроатлантическото семейство на свободните, демократични и цивилизовани народи и държави.
 
Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България