Атлантическият съвет: Постоянна база на НАТО в България - надежден щит срещу агресори

Модернизацията на българската армия да се осъществява единствено чрез оръжейни системи, произведени по стандартите на НАТО

Атлантическия съвет на България(АСБ) е категоричен, че укрепването на боеспособността и модернизацията на българската армия трябва да се осъществява само и единствено чрез оръжейни системи,  които са произведени по стандартите на НАТО и главно от държави членки на НАТО. Това се казва в специална Декларация на АСБ, разпространена до медиите. Атлантиците предупреждават, че не приемат за икономически, политически и стратегически целесъобразно закупуването на въоръжение за българската армия от държави, които не са членки на НАТО, независимо от условията и цената на които се предлагат. Те настояват и за предоставяне на Атлантическия алианс на постоянна военна база на българска територия и разполагане на постоянен  съюзен контингент от различни родови войски в България. Ето и пълният текст на Декларацията:


Декларация на Атлантическия съвет на България

 
Атлантическият съвет на България (АСБ) с повишено внимание следи и анализира действията на отговорните български институции, в това число и изявленията на български политици, по въпросите за подготовката, боеспособността, превъоръжаването и модернизацията на българската армия.

АСБ одобрява плановете за участие на въоръжените сили на страната във всички учения и тренировъчно обучение на военните сили на НАТО в Европа и главно в Източния и Югоизточния фланг на алианса.

АСБ приветства воините от армиите на България, Румъния и Унгария, които участват в най-голямото учение  на НАТО за тази година – Сейбър Гардиън 2017, както и предоставянето от  страната ни на полигоните в Ново село, Корен, Шабла, Безмер и Бургас за провеждането на учението.

АСБ споделя разбирането, че укрепването на Източния фланг на НАТО – от Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния до България и Турция е от изключителна важност за сигурността на Алианса и Европейския съюз, а това означава на първо място и за сигурността на България.

АСБ е категоричен, че укрепването на боеспособността и модернизацията на българската армия трябва да се осъществява само и единствено чрез оръжейни системи – кораби, самолети, противовъздушни системи , техника за сухопътните войски,  които са произведени по стандартите на НАТО и главно от държави членки на НАТО.

АСБ не намира за икономически, политически и стратегически целесъобразно закупуването на въоръжение за българската армия от държави, които не са членки на НАТО, независимо от условията и цената на които се предлагат.

АСБ е наясно, че България е далеч от желаното равнище на икономическо развитие и жизнен стандарт, които биха ни позволили да решаваме бързо и ефективно задачите произтичащи от политиката за отбрана и сигурност. В краткосрочен и средносрочен план, т.е. в следващите 6-8 години,  България няма да е в състояние да преодолее огромното технологично изоставане в отбраната спрямо западните ни съюзници. В същото време сме убедени, че максимално бързото достигане на разходите за отбрана до поне 2% от БВП е едновременно постижимо и критично за гарантиране на нашата национална сигурност в рамките на колективната отбрана.

АСБ предлага на президента, парламента и правителството на България да приемат ефективно и действено решение за решително повишаване на отбранителните способности на страната, чрез минимални разходи съпоставими с възможностите на българската икономика и с дългосрочни ползи в сферата на националната сигурност, отбрана  и икономика.

АСБ приветства решението за изграждане на команден център на НАТО в България и  предлага изработване и приемане на обща позиция за предоставяне на Атлантическия алианс на постоянна военна база на българска територия  и разполагане на постоянен съюзен контингент от различните видове въоръжени сили в България.

АСБ преценява, че едно такова решение и неговото удовлетворяване от страна на политическото и военното ръководство на Северноатлантическия алианс, ще реши ефективно въпросите за отбраната на югоизточния фланг на НАТО и ще гарантира сигурността на българската източна граница по въздух, суша и вода.

АСБ е готов да предостави на държавните институции анализи, които доказват необходимостта от една такава стъпка и ползата от нея не само за българската армия, но и за стимулиране на икономическото развитие на страната чрез осигуряване на нови инвестиции, на нови работни места, чрез изграждане на съпътствуваща обслужваща индустрия за ремонт на модерна военна техника, чрез гарантиране на енергийната независимост на страната и сигурността на газовите връзки преминаващи през нея.

АСБ е убеден, че изграждането на постоянна база или бази на НАТО в България, с достатъчно мощен капацитет в жива сила и техника, ще представлява надежден щит, който би ликвидирал в зародиш всякакви недобронамерени действия срещу българската национална територия.

АСБ призовава към отговорно държавническо поведение и към решителни действия, които ясно да потвърдят българските ангажименти към политиката на обща сигурност и отбрана на страните членки на НАТО.

АСБ ще подкрепи всички действия на президента, парламента и правителството на България, които са насочени към ефективно посрещане на предизвикателствата и заплахите пред които сме изправени, след рязкото увеличаване на военното присъствие на Руската федерация в близост до нашата граница в района на Черно море и целенасочените действия за създаване на зона на нестабилност в Западните Балкани.

Управителен съвет на АСБ