Атанас Славов: КС трябва да отхвърли искането на Радев за СЕТА

Ако Радев е искал реално да изпълни предизборните си обещания е трябвало да задейства друга конституционна процедура. Това обаче означава пряко противопоставяне на ЕС, смята юристът

Атанас Славов

Атанас Славов

"Конституционният съд не трябва да се използва за политически цели. Затова трябва да отхвърли искането на президента Румен Радев за тълкуване на Конституцията отновно СЕТА", заяви пред ТВ Европа преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

"Аз считам, че ако КС е последователен в своята практика до този момент, не трябва да допусне делото за разглеждане по същество, поради простата причина, че разпоредбите, чието тълкуване се иска, не пораждат спорове в практиката", коментира той.

"В предизборната си кампания Румен Радев нападаше търговското споразумение между ЕС и Канада – СЕТА. Със сезирането на КС за споразумението, той напрактика се опитва да се представи в добра светлина пред избирателите си. Бих казал, че тук имаме една двойна игра. За вътрешна политическа употреба, за да удовлетвори исканията на своя електорат, той казва "давам СЕТА на КС", но по същество това искане не може да блокира ратификацията на СЕТА", смята юристът.

"Ако Радев е искал реално да изпълни предизборните си обещания е трябвало да задейства друга конституционна процедура. Това обаче означава пряко противопоставяне на ЕС. Това обаче е опасна, политически опасна територия. -Защо? -Защото първо ЕП вече е ратифицирал СЕТА. Второ се очаква всички европейски държави да ратифицират СЕТА без проблеми и трето, има споразумение на ниво Европейски съвет, на нивото на държавните и политическите лидери от страните в ЕС, че СЕТА ще бъде ратифицирана", заяви той.