Атакист забърква международен скандал, предлага ферибоотна и самолетна връзка с Крим от името на България

Христо Маринов, крайният в дясно, заедно с останалите членове на делегацията на "Атака" в Крим

Христо Маринов, крайният в дясно, заедно с останалите членове на делегацията на "Атака" в Крим

"За България е икономически изгодно да създаде ферибоотна връзка с Крим и да открие директна самолетна връзка", каявил пред РИА "Новости" Христо Маринов, който се представил като ръководител на българската фондация "Народно единение".

Той участва в така наречения "Международен икономически форум" в Ялта в окупирания от Русия Крим, явно в делегацията, ръководена от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Ние трябва да помислим за откриването на ферибоотна линия от български пристанища до Крим. Това ще бъде изгодно не само за България, но и за Македония, Сърбия и Гръция".

Освен това, пред РИА "Новости", вд нарушение на санкциите на ЕС, към които България се е присъединила, той добавил, че трябва да се открие и директна самолетна линия между България и Крим и създаване от страна на Русия на чужди компании, които ще работят в Крим.

"Западните компании, които са готови да работят в Крим, трябва да ползват преференции и за тях да бъде отменено ограничението за работа в Русия и доставка на стоки", подчертал Маринов.

Ялтенският международен форум се провежда в окупирания от Русия Крим, а организатор е "правителството" на Крим, фонда на Ялтенския международен форум с подкрепата на президента на Русия Владимир Путин, пише агенцията.

Христо Маринов е ръководител на административния апарат на партия „Атака”, която е известна с проруските си позиции. 

Припомняме, че през миналата година Христо Маринов и Светлозар Лазаров, участваха в окупирания Крим на конференция "Крим в съвременния международен контекст. Форум на приятелите на Крим".

Целта на конференцията бе да се постигне пълзяща легализация на анексията на Крим чрез осигуряване на влиянието на политици от чуждестранни партии и задгранични организации. 

Той е част и от делегацията на Атака през февруари 2015 г. в окупирания Крим. Христо Маринов е и председател на фондация "Народно единение" (България), която е в твърде тясно сътрудничество с руската фондация "Народно единство" (Русия), оглавявана от Александър Рапопорт и с Международната обществена фондация „Российский фонд мира“, с президент  Леонид Слуцкий  – председател на  Комисията по международните въпроси при руската Дума, депутат от „Единна Русия“, (преди него президент на тази фондация е Анатолий Карпов – един от Путиновите пропагандатори на „руския свят“).

Постоянен спътник и партньор на Маринов е бившият депутат и съветник на Владимир Путин – Виктор Родин, който е представител на руския фонд „Национално единство”. С него посещават многократно през последните години Крим и Москва и осъществяват различни пропагандаторски проекти в България.

В руските медии бяха направени редица публикации с части от пресконференцията на българската делегация, в която Христо Маринов заявява, че поддържа инициативата да бъде взето решение за отмяна на акта от 1954 година за предаването на Крим на УССР, предложено от Константин Затулин в рамките на конференцията.

В интервюто си Маринов прави и други смехотворни предложения – делегатите на конференцията да изискват от външните министри на своите държави да бъдат издавани визи на жителите на окупирания Крим „за да могат те да се чувстват като нормални руснаци и да пътуват по света”, както и да бъдат поканени кримски деца в България, за да се „види реакцията на външния министър на страната”.