Асоциацията на работодателите скочи срещу природозащитниците и "зеления рекет"

Повод за позицията им са последните препирни за природен парк "Пирин"

Асоциацията на работодателите обяви в съобщение до медиите своя декларация, в която призовава да се спре "зеления рекет".

В нея се обяснява, че основната цел на организацията е поддържане на добър бизнес климат, който зависел от баланса на различните интереси, който през последните десетина години бил нарушен. Полученият в резултат дисбаланс бил нездравословен и започвал да се превръща в убийствен за икономиката на България.

"Става дума за несъразмерно на важността и броя им влияние на шепа "природозащитници", които в името на неясните си интереси спират всяко по-значимо инвестиционно намерение. Те са готови да спрат, и понастоящем успешно го правят, инвестиционни намерения за стотици милиони, които биха довели до сериозен икономически растеж и постепенно излизане на България от категорията "най-бедна държава в Европа", пише в декларацията на асоциацията.

Според текста вече не ставало дума само за ски, втори лифт, зимен туризъм, а за икономиката на България като цяло. На рекет били подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм (летен и зимен), което се превръща в системен риск за държавата ни и нас самите.

Допълва се, че не можело референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да "решават" съдбата на икономиката на България.

Според декларацията референдумите били игра с огъня.

Призовават се институциите да продължат законодателната политика срещу "зеления рекет", успешно започната с промените в Закона за околната среда, като едноинстанционното обжалване на ОВОС обхване не само обектите от национално значение, но и инвестициите клас "А" и обектите от първостепенно общинско значение.

Застава се на позицията да продължат инвестициите в ски туризма и в изграждането на втори лифт в Банско в духа на решението на кабинета от 28 декември. Призовава се да се"отпушат "белите дробове" на Витоша и да й се даде въздух, като за целта бъде спешно приет новият план за управление на природен парк "Витоша".

Нека да поставим спазването на закона над всичко - така, както е в Европейския съюз, който имаме честта да председателстваме в момента, завършва декларацията.

В асоциацията влизат Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал.