АПИ предупреди за заледявания заради ниските температури

Шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание

Снимка: архив

Снимка: архив

Пътните настилки в страната са мокри, на местата със снеговалежи - заснежени, заледени и обработени. Това съобщи за "Фокус" Михаил Миланов, дежурен в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура". 

"Слаб сняг вали в областите Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Търговище, Шумен, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Перник и София. 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим, екипите ни не са спирали работа. Пътува се при зимни условия и когато температурите са доста по-ниски е възможно да има заледяване, въпреки че се опесъчава постоянно". 

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция", добави Михаил Миланов. Той уточни, че през първия работен ден от седмицата над 660 машини обработват пътните настилки по републиканската мрежа, като в резултат на това няма въведени ограничения на движението по автомагистралите, тъй като всички са почистени до асфалт. 

Националния институт по метеорология и хидрология при (БАН) съобщи, че през нощта в по-голямата част от страната снеговалежите ще продължат и снежната покривка ще се увеличи още. Ще продължи да духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 6° и минус 1°, по Южното Черноморие до 2 - 4°.