Антон Тодоров: Хиляди агенти на болшевишка Москва водят терористична война срещу България в периода 1918-1944 г.

Антон Тодоров

Антон Тодоров

След болшевишкия преврат през есента на 1917 г. Москва започва да изнася тероризъм и революция, включително и в България. Балканите са разглеждани от Москва като много подходящо място за следваща революционно-терористична вълна. В предаването "Документите" политологът Антон Тодоров показа извадки от българските и руските архиви, които доказват размера на извършените от антибългарските комунисти предателства спрямо страната ни. Ето и подробностите. 

В предаването "Документите" Антон Тодоров разкри, че след 1918 - а година страната ни на практика е била нападната от заплатени от болшевишкия режим в Москва масови убийци. Тяхната цел е била поробването на страната ни от Съветите. Това са доказва от документите, които се намират в български и чужди архиви, част от които бяха показани от Антон Тодоров. 
През май 1918 г. при ЦК на Руската комунистическа партия (болшевики) [РКП(б)], се създава федерация на чуждестранните комунистически групи. На 16 май южнославянската комунистическа емигрантска група, в коята влизат и български представители, решава да стане секция на Руската комунистическа партия (болшевики) "Група на българи, сърби, хървати и словенци". 

На 15 октомври българите се отделят и създават самостоятелна група

По този начин се оформя първата организационна структура, която започва да се занимава с планирането, организацията и извършването на разузнавателна дейност срещу суверенна България в полза на болшевишкия режим в Москва. Един от първите, които поставят началото на предателската дейност в полза на болшевишките тайни служби в България е Григор Чочев. 
През 1918 г. той установява и поддържа нелегалния партиен канал между Варна и Одеса, по който се пренася оръжие, взривни материали и нелегална литература. Като куриери по този канал действат агентът на международния отдел на Коминтерна Боян Папанчев, сътрудникът на разузнавателното управление на червената армия Жечо Гюмюшев, Енчо Атанасов. Изградена е цяла партийна флотилия, в която имало пет моторни лодки и един кораб. Свои хора комунистическата база във Варна е имала в морската полиция, в митницата, в градската администрация, в пристанището и в щаба на руската емиграция. Дейността на базата е координирана от ръководителя на аналогичната база в Истанбул Никола Трайчев (с фалшиви имена Давид Давидов) и от софийските резиденти на съветското военно разузнаване Христо Боев Петашев и Борис Иванов. 

На първия конгрес на БКП (т.с.), проведен на 25-27 май 1919 г., се поставя началото на болшевизацията на тази партия. Приема се програмната декларация на (не)Българската комунистическа партия, в която като цели присъстват три неща: насилствено сваляне на законната власт в страната чрез въоръжено въстание, установяване на съветска власт като форма на диктатура на пролетариата и обявяване на партията за част от Третия комунистически интернационал - Коминтерна. Веднага след този конгрес БКП пристъпва към изпълнение на тези цели. Историкът Цочо Билярски описва периодът на болшевизацията на БКП след преименуването й от социалдемократическа на комунистическа като „една история, изпъстрена с много кръв, с подготвяне и изпълнение на много убийства, заговори и атентати“.