Антоанета Христова: Президентът е ограден от хора, които повече задават въпроси, отколкото да вземат решения

Между Радев и Цветанов по-скоро няма сблъсък, рейтингът и на ГЕРБ, и на държавния глава е висок

Антоанета Христова

Антоанета Христова

Кабинетът е по-скоро стабилен и в близко бъдеще кабинетът ще бъде стабилен. Това прогнозира политическият психолог Антоанета Христова в студиото на Канал 3. Според нея обаче са възможни промени в управлението.

 "На практика в момента има движение в политическото пространство, особено относно групирането на партиите вдясно, но въпреки всичко нямаме рязка промяна в политическите, поради което никой не вярва, че има на кого другиго да вярва.

В момента Патриотичният фронт е нужен на ГЕРБ. В момента всичко, което правят патриотите им е простено, но това само до момента, в който те не са нужни. Има отигран вариант. Дали трябва да се случват някакви промени в управлението – ще кажа да. Не говоря за коалицията ГЕРБ – патриоти – по-скоро за някои позиции в управлението”, допълни Христова.

Според нея обаче засега има спокойствие заради европредседателството, но след него на дневен ред ще излязат вътрешните проблеми.

В името на председателството, спокойствието, почти няма критики, дори от опозицията. Проблемът обаче е, че се забавиха реформи.

До скоро министър-председателят решаваше проблеми на парче. Казвам до скоро, защото вече забелязвам промени. Например социалното министерството, което показва желание и намерение за реформи.  Има опит, но засега той е половинчат. Ясно е, че не всички са доволни и точно това бави реформите. Не казвам, че социалното министерство трябва да бъде ремонтирано, тъй като министърът е голям експерт. Но при него са необходими реформи, те са необходими и в здравеопазването. Това са ключови министерства и ресори и там трябва да се случат реформите, подчерта Христова и добави, че когато мине председателството тези теми ще излязат на преден план. Тези теми ще бъдат захапани и от някои нови политически сили.

Очаквам, че опозицията и управляващите да осъзнаят, че теренът винаги ще бъде атакуван, когато на полето има място за атака. И ако те не успеят да преложат решения, осебено в тези сектори – те тогава ще отворят терен. От кой обаче? Ще видим”, каза още политическият психолог.

Относно възможността за политически проект на президента Румен Радев тя смята, че това е само хипотеза. 

"Радев обаче има защо да се притеснява от неуспеха на предишните президенти. Едно е да си президент с висок рейтинг, друго е да влезеш в политиката и да предлагаш решения. Защото решенията свалят рейтинга. Смятам, че той претегля всичко, той е разумен човек, но обграден от много амбициозни хора. Към днешна дата обаче ми се струва, че повече си задава въпроси, отколкото взема решения”.

По отношение на репликите между Румен Радев и Цветан Цветанов тя смята, че той в някаква степен дори е изкуствено създаден.

"Някак през цялото време ни се внушава, че има напрежение, че има сблъсък. На моменти обаче ми изглежда, че по-скоро сблъсък няма. От тези взаимни нападки никой не печели. Рейтингът на президента е висок. Според последната социология и положението на ГЕРБ е същото. Този сблъсък не влияе и на отношенията между ГЕРБ и БСП", каза още Антоанета Христова.