"Невидимият" F-35 ще покаже възможностите си утре в България

Това е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите

Това е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите
Уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35 ще се проведе утре на авиобаза Граф Игнатиево, съобщи пресцентъра на министерството на отбраната. Това е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите.

Стелт-изтребителят е разработка на концерна "Локхийд Мартин" и дебютира преди 10 години. Първите F-35 бяха прехвърлени в Европа на 15 април, като са базирани в британската авиобаза Лейкънхийд. Според официалното съобщение на Пентагона осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

На 25 април два самолета F-35A направиха демонстрации в авиобаза в Естония. Утре на авиобаза "Граф Игнатиево" ще присъстват министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Изявления за медиите ще направят командващият на трето командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В авиобаза "Граф Игнатиево" от вчера има 12 изтребителя F-15 от ВВС на САЩ, които ще участват в учението "Тракийски орел 2017".