"Екзакта": Ако изборите са днес - ГЕРБ с 24.5%, БСП - 20.5%

Към 18 април сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП, показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 12 и 18 април сред 1000 души.

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, 24.5 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ, а 20.5 на сто - за БСП. ДПС е с електорален дял от 6.1 процента, а ОП - с 5.5 на сто.

С 1.1 на сто "Воля" би загубила шансове за участие в следващ парламент.

Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения, има две ядра - около Реформаторския блок и около "Демократична България". Нито едното от тях засега не си гарантира присъствие в следващ парламент, коментират социолозите.

Извън тях остават 5 на сто, които биха гласували за нови десни партии. Те са ресурс, който тепърва ще търси политическо представителство, отбелязват те.

В момента няма политическа партия у нас, чието влияние еднозначно да нараства, посочват от "Екзакта".

Изследването на "Екзакта" сочи, че е прекъснат процеса на нарастване на влиянието на БСП след президентските избори.

Повечето партии, които не са представени в парламента, са оценявани от хората като губещи политическо влияние. За последната година с 3 на сто нарастват желаещите да гласуват за нова партия и сега те са 33 на сто от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст между 18 и 40 години, жители на малките градове и на селата.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни, според 56 процента от българите. 27 на сто искат предсрочен вот. 53 процента от избирателите на БСП се обявяват за предсрочни избори.