„Алтернатива за Германия“ : Включването на България в еврозоната е опасно

Би следвало такива държави да напускат еврозоната, дори това да означава разпадането й, твърди Йорг Мойтен

Председателят на популистката „Алтернатива за Германия“ Йорг Мойтен / в средата/

Председателят на популистката „Алтернатива за Германия“ Йорг Мойтен / в средата/

 Председателят на популистката „Алтернатива за Германия“ Йорг Мойтен предупреди за опасностите от включването на България в еврозоната, отбелязва вестник Bundesdeutsche Zeitung, цитиран от "Фокус".

Вместо във валутния съюз да бъдат включвани държави, които икономически не са подходящи за него, би следвало такива да напускат еврозоната, дори това да означава разпадането й и връщането към националните валути, категоричен бе Мойтен. 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства програмата на българското председателство на съвета на ЕС за следващите шест месеца, която бе представена в Европейския парламент. Люксембургският политик описа като „мъдро решение" консенсусът, постигнат от премиера Бойко Борисов по отношение на приоритетите на председателството. 
„България многократно демонстрира, че може да допринесе за европейските компромиси и да изгради мостове - както в настоящите държави-членки, така и по отношение на нашите съседи в Западните Балкани. България е истинска история на успеха, която ще вдъхнови нашите съседи в Западните Балкани. Затова беше правилно българският министър-председател да превърне нашите отношения с тях в центъра на председателството на София“, подчерта Юнкер.

Но лидерът на „Алтернатива за Германия“ не е въодушевен от усилията на България за включването й в еврозоната. 
„Както правителството на България, така и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер искат да вкарат бедната балканска държава във валутния съюз. Това е опасно. Въпреки че официалните данни за инфлацията и държавния дълг отговарят на критериите, България структурно не може да използва еврото като своя валута“, заяви Мойтен. 
Съгласно думите му, развитието на ситуацията в България присъединяването й към еврозоната ще бъде по примера на Гърция. А именно – краткосрочен икономически ръст с повишаване на заплатите, което обаче няма да бъде подплатено с устойчиво нарастване на производителността. Девалвацията на валутата вече няма да бъде възможна, което ще доведе до свиване на износа. След това дългът на държавата ще нарасне. Твърде високо платените служители ще загубят работата си, а разходите на правителството за справяне с безработицата ще продължават да се увеличават, а заедно с тях – и държавният дълг. В крайна сметка всичко това ще доведе до опасност от обявяване на държавен фалит. Така Европа отново ще преживее дежа вю, уверен е крайнодесният германски политик.